DE ACTUALITATE

16 august – Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, azi, decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 16 August ca Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

Legea promulgată astăzi prevede că „Se declară ziua de 16 august ca Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor. În semn de conştientizare de către cetăţenii români a violenţelor şi persecuţiilor la care au fost şi sunt supuşi astăzi creştinii în lume, se iluminează în roşu, între orele 20,00 – 24,00, următoarele clădiri: Parlamentul României, Guvenul, sediile autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Arcul de Triumf şi Palatul Mogoşoaia. Cu prilejul acestei zile se pot organiza manifestări publice şi pot avea loc slujbe religioase în locurile în care se desfăşoară evenimente comemorative autorizate, conform legii”.

A fost aleasă ziua de 16 august deoarece coincide cu sărbătoarea Martirilor Brâncoveni, care au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în 1992. Otomanii au invadat România în 1714 și l-au capturat pe Constantin Brâncoveanu, conducătorul Țării Românești.

Împreună cu cei patru fii ai săi, Brâncoveanu a fost dus la Istanbul, unde a fost torturat și, în cele din urmă, executat prin decapitare, împreună cu fiii săi și cu vistiernicul său, Ianache Văcărescu.

%d blogeri au apreciat: