Connect with us

Evenimente

18 aprilie: Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În prezent, Lista Patrimoniului Mondial include 1.007 proprietăți din 161 de state.

Published

on

Anual, la 18 aprilie, se marchează, începând cu 1983, Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, la propunerea ICOMOS – Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor, aprobată de Conferința Generale UNESCO.

Această aniversare oferă posibilitatea conștientizării publicului cu privire la patrimoniul monumentelor și siturilor la nivel național și mondial, precum și a vulnerabilității acestuia, dar și asupra eforturilor necesare protecției și conservării sale.

În prezent, Lista Patrimoniului Mondial include 1.007 proprietăți din 161 de state părți (care au aderat la Convenție), monumente care fac parte din patrimoniul cultural și natural, pe care Comitetul Patrimoniului Mondial le consideră ca având o valoare universală excepțională. Dintre acestea, 779 sunt cu specific cultural, 197 sunt naturale, 31 sunt mixte, iar 46 sunt în pericol de a se distruge.

Țara noastră are trecute pe Lista Patrimoniului Mondial: Delta Dunării, Biserici din Moldova, Mănăstirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, Centrul istoric din Sighișoara, Biserici de lemn din Maramureș.

 

%d blogeri au apreciat: