Connect with us

Evenimente

2,3%. Atat s-a strans de la populatie pentru Cumintenia Pamantului

Subscripția publică a început oficial acum două săptămâni, pe 19 mai.

Published

on

Aproape 138.000 de euro s-au strâns din donaţii pentru sculptura lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, a anunţat astăzi Guvernul.

Şeful Guvernului s-a declarat optimist că până în septembrie, la finalizarea campaniei, statul va strânge toţi banii necesari.

Dacian Cioloş: Este o operă unică şi pentru că este singura de acest fel şi este unică şi pentru că ea, cred eu, a fost gândită să fie compatibilă cu sufletul neamului românesc şi cu România, şi de aceea cred că avem datoria nu doar să o păstrăm pe teritoriul României, ceea ce oricum se întâmplă prin legislaţia pe care o avem în vigoare privind patrimoniul naţional, dar mi se pare important să putem să o păstrăm în patrimoniul public.

Deci, ea să fie în permanenţă accesibilă celor care doresc să o vadă, pentru că ea poate să rămână pe teritoriul României, dacă statul nu o achiziţionează, să intre într-o colecţie privată şi să nu fie neapărat accesibilă pentru a putea fi văzută şi contemplată.

Proprietarii sculpturii au acceptat oferta de achiziţie de 11 milioane de euro, propusă de statul român. Din aceasta sumă, Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar restul ar urma să fie strânşi din subscripţie publică.

Subscripția publică a început oficial acum două săptămâni, pe 19 mai.

Guvernul susține că după ce mai multe opere ale lui Brâncuşi au fost achiziţionate în ultimii ani de proprietari privaţi, această sculptură, reprezentativă pentru întreaga sa operă, ar fi ultima pe care statul român o mai poate recupera, pentru a o putea face accesibilă publicului larg şi iubitorilor de artă.

În cazul în care campania nu va fi una de succes, fiecare donaţie va fi returnată contributorilor. 

 

 

RADIO ROMANIA ACTUALITATI