Evenimente
24 Mai – Ziua Europeana a Parcurilor Nationale
Tema ediției din 2017 este „Schimbarea climatului, schimbarea parcurilor”.
La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.
Celebrarea acestei zilei își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța păstrării frumuseții naturale în zonele protejate (ariile naturale mari protejate, parcurile naturale și naționale) și importanța conservării și gestionării durabile a acestor locuri.
În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naționale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificație deosebită în domeniul protecției naturii și al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva și a altor instituții.
Tema ediției din 2017 este „Schimbarea climatului, schimbarea parcurilor” („Changing climate, changing parks”).
„Clima se schimbă, aducând modificări care afectează viața fiecărei ființe de pe pământ. Natura nu a fost niciodată atât de amenințată. Aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem, recolta, alimentele noi, toate acestea depind de calitatea ecosistemelor noastre. Din vârf de munte până în apele de adâncime, există o mare varietate de habitate protejate (…). Ele sunt sistemul nostru de susținere a vieții”, se arată pe site-ul www.europarc.org.
De Ziua europeană a parcurilor naționale, evenimentele organizate de către factorii implicați în țările membre ale Federației EUROPARC se referă la: modul în care parcurile sănătoase sunt fundamentale pentru modul de viață a milioane de cetățeni europeni; la găsirea unor modalități de a face față efectelor schimbărilor climatice și pentru a minimiza impactul acestora; plantarea, îngrijirea, restaurarea și promovarea diversității genetice; modul de promovare a dezvoltării durabile în comunitățile locale.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.