Connect with us

Muzica si film

25 iunie 2024: 15 ani de la dispariția ”regelui muzicii pop”

Published

on

Cântăreț, compozitor, dansator-coregraf și actor, Michael este considerat cel mai de succes artist din toate timpurile. De asemenea, este o figură marcantă în istoria industriei de divertisment și unul dintre cele mai importante simboluri culturale ale secolului XX.

Venit pe lume într-o familie numeroasă, a început să cânte cu frații săi, la vârsta de șase ani, și și-a început cariera profesională, la unsprezece ani, ca membru al Jackson Five, un grup format cu frații săi mai mari. Deși a rămas membru al grupului (până în 1984), a început o carieră solo, în 1971.

Cinci dintre albumele sale solo, lansate în timpul vieții, sunt printre cele mai bine vândute albume din lume: Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) și HIStory (1995). În anii 1980, a devenit o figură majoră a muzicii pop.

Videoclipurile sale, ambițioase și inovatoare, au fost realizate ca niște scurtmetraje, în special pentru Beat It, Billie Jean, Thriller, Bad și Smooth Criminal. A popularizat o serie de pași de dans, inclusiv moonwalk-ul, care a devenit semnătura sa stilistică.

Fuzionând genurile soul, funk, pop și rock, stilul său vocal și muzical continuă să influențeze mulți artiști hip-hop, pop și RnB contemporani. Supranumit „Regele muzicii pop”, Michael Jackson a doborât numeroase recorduri în industria muzicală.

Cu peste 500 de milioane de discuri vândute, în întreaga lume, el este unul dintre cei mai bine vânduți trei artiști din toate timpurile. Cu vânzări estimate la 70 de milioane de copii, “Thriller” rămâne cel mai bine vândut album din istoria muzicii.

Michael Jackson s-a implicat într-o serie de organizații caritabile, inclusiv în proiectul USA for Africa și în fundația sa Heal The World (1992), înființată în urma turneului Dangerous World Tour, și de-a lungul carierei sale a luptat împotriva foametei, a cruzimii față de animale și a abuzurilor asupra copiilor.

Imaginea sa publică a fost umbrită de anumite aspecte ale vieții private, precum operaţiile de chirurgie estetică, stilul său de viață, considerat excentric, şi, mai ales, cele două plângeri pentru abuz sexual asupra unor minori, în 1993 și 2003, care nu s-au soldat, însă, cu nicio condamnare. Cele două căsătorii și cei trei copii ai săi au fost, de asemenea, subiectul unor controverse.

În timp ce se pregătea pentru seria de concerte “This Is It” din Londra, Michael Jackson a murit, din cauza unei supradoze de medicamente, la vârsta de 50 de ani. Medicul său personal, Conrad Murray, a fost găsit, ulterior, vinovat de omor prin imprudență.