Connect with us

CULTURAL

26 ianuarie – ziua de naștere a ”celui mai iubit fiu al poporului”

Published

on

Născut în acelaşi an cu Marea Unire, 1918, şi la două zile după data Micii Uniri, 26 ianuarie, Nicolae Ceauşescu a fost probabil cel mai sărbătorit român din toate timpurile. De la o zi oarecare, 26 ianuarie devenea, treptat, chiar mai importantă decât Ziua Naţională a României.

La 26 ianuarie 1918, se năștea la Scornicești, într-o familie de țărani, fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, personaj care a marcat istoria recentă a României, timp de câteva decenii.
La trei zile de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român. Una dintre primele sale acțiuni, odată ajuns la putere, a fost transformarea Partidului Muncitoresc Român în Partidul Comunist Român. În același timp, decide schimbarea numelui oficial al țării, din Republica Populară Română (R.P.R.) în Republica Socialistă România (R.S.R.). În 1967, Ceaușescu preia și funcția de președinte al Consiliului de Stat.

La 28 martie 1974, Marea Adunare Națională instituie funcția de președinte al Republicii Socialiste România, iar Nicolae Ceaușescu este ales, în unanimitate, devenind astfel primul președinte al României.

Începând cu anii ’70, Ceaușescu devine obiectul unui cult al personalității, tot mai pronunțat. Titulatura completă sub care era prezentat de presa vremii includea funcțiile sale politice și statale: „Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, președintele Republicii Socialiste România, comandant suprem al forțelor armate”.

Pe 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN, semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional, iar, pe 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați, condamnați la moarte și executați, la câteva minute, după pronunțarea sentinței.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: