Connect with us

Evenimente

3 martie: Ziua Mondială a Scriitorilor

Această zi a fost stabilită de Congresul Internaţional al PEN Club şi este organizată de către Centrele PEN din fiecare ţară.

Published

on

Pe 3 martie, din anul 1984, este sărbătorită Ziua Mondială a Scriitorilor. Această zi a fost stabilită de Congresul Internaţional al PEN Club şi este organizată de către Centrele PEN din fiecare ţară afiliată la Organizaţia Internaţională a Scriitorilor.

Fondat în 1921, la Londra, PEN Club International reprezintă asociaţia scriitorilor de pretutindeni şi are drept scop celebrarea literaturii şi promovarea prieteniei şi a sprijinului intelectual între scriitorii din întreaga lume. Denumirea acestei organizaţii, abrevierea PEN, se descifrează prin: Poets – poeţi, Essayists – eseişti şi Novelists – romancieri.

Ideea înfiinţării Clubului aparţine scriitoarei Organizaţia Internaţională a Scriitorilort, iar decizia de a sărbători, pe 3 martie, Ziua Internaţională a Scriitorului a fost adoptată la cel de-al 48-lea Congres internaţional PEN Club. Scriitorul britanic John Galsworthy, primul preşedinte al International PEN, a pledat pentru legătura inseparabilă dintre libertatea de expresie şi literatură.

PEN Clubul Român a fost creat în 1923, printre iniţiatori numărându-se Liviu Rebreanu. În prezent, Centrele PEN susţin supravieţuirea literaturii şi drepturile profesionale ale scriitorilor, libertatea cuvântului şi a autorilor din fiecare ţară.

În luna martie, sunt marcate şi alte două zile importante, Ziua Mondială a Poeziei (21 martie) şi Ziua Internaţională a Teatrului (27 martie).