Connect with us

National

3,5 milioane de euro pentru pescarii care vor aduna gunoaiele din Marea Neagră

Published

on

Ministerul Agriculturii vrea să adune gunoaiele din Marea Neagră cu ajutorul pecarilor. Are 3,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană ca să îi plătească și 17 milioane de euro pentru construcția unei platforme unde să fie colectate resturile.

Stângerea gunoaielor din mare de către pescari ar urma să începă de anul viitor și se va face, în principal, în perioadele de prohibiție.

Peste patru tone de plastic ajung în fiecare zi în Marea Neagră, transportate de Dunăre. Într-un an se strâng peste 1.500 de tone.

În larg, doar voluntarii organizațiilor de mediu adună deșeurile pe cheltuiala lor.

Marian Paiu, director executiv al ONG-ului Mare Nostrum: „Am închiriat ambarcațiuni și am contractat scafandri pentru a identifca astfel de unelte de pescuit pentru a le colecta. Noi am plătit seviciul ăsta de la navă până la oameni, până la manipulare”.

Organizația de mediu Mare Nostrum spune că plătește între două și trei mii de euro pentru fiecare operațiune de strângere a gunoaielor din mare. Însă banii de care dispune sunt puțini și o mare cantitate de deșeuri rămâne în apă.

Anul trecut, reprezentanții Uniunii Europene au scris într-un studiu că România este cel mai mare poluator al Mării Negre, după Turcia. În fiecare metru pătrat din apele românești ale Mării Negre se găseste cel puțin un deșeu – susțin ecologiștii.

Laurențiu Mirea, președintele Asociației de pescuit Marea Neagră: „Când mergem la pescuit și cu traulerele și cu plasele, când mergem și le verificăm să vedem ce pește am prins de fiecare dată prindem deșeuri marine că sunt plastice, că sunt toate tipurile de gunoaie. Sunt zile în care prindem foarte puțin pește, am putea să umplem barca cu deșeuri să venim cu ele la mal, dar problema este că nu avem unde să le predăm”.

Ministerul Agriculturii vrea să schimbe situația. Își propune să învestească aproape 17 milioane de euro – bani de la Uniunea Europeană – în construcția unei platforme, în Portul Midia, unde să fie colectate și sortate gunoaiele din Marea Neagră. Bani ar exista și pentru plata pescarilor care se vor implica în strângerea resturilor.

Gheorghe Ștefan, Direcția Generală de Pescuit: „Am alocat 3,4 milioane de euro pentru colectarea de deșeuri în arii marine protejate, mai pe românește începând de la anul vom putea plăti proiecte care se vor materializa în identificarea, colectarea, predarea și gestionarea deșeurilor și echipamentelor de pescuit abandonate din Marea Neagră”.

Victor Niță, șef departament Resurse Marine INCDM: „Există perioade de prohibiție, perioade în care peștele nu este prins din cauza condițiilor meteo, din cauza migrațiilor și ar fi bine dacă acești timpi morți ai pescuitului comercial ar fi utilizați pentru extragerea din mediul natural a acestor plase fantomă și a altor deșeuri”.

În cadrul aceluiași proiect se vor amenaja în zona Năvodari adăposturi pentru ambarcațiunile pescarilor români care vor strânge gunoaiele.

Sursa: Stirileprotv.ro

%d blogeri au apreciat: