Connect with us

CULTURAL

Disney restricționează accesul copiilor la câteva filme clasice de animație

Published

on

Platforma de streaming video Disney+, deţinută de compania Walt Disney, a blocat accesul copiilor, sub 7 ani, la vizionarea unor filme clasice de animaţie, precum „Pisicile aristocrate”, „Dumbo”, ”Cartea junglei” sau „Peter Pan”, din cauza unor scene, care se apreciază că ar conţine stereotipuri sau prejudecăţi rasiale, informează Sky News. Aceste filme nu mai sunt afişate în secţiunea „Copii” a platformei, dar pot fi accesate de pe un cont de adult, însoţite de un avertisment referitor la „descrierile negative”, prezente în respectivele animaţii, precizează compania Disney.

„Acest program include descrieri negative și/ sau tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri”, este mesajul prezent la începutul filmului.

Spre exemplu, în ”Pisicile Aristocrate”, în scena în care personajele cântă celebra melodie „Everybody wants to be a cat”, apare o pisică cu „chipul galben”, care cântă, la pian, cu bețișoare chinezești pentru mâncare. „Pisica este o caricatură rasistă a persoanelor asiatice, care afişează trăsături stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici şi dantura proeminentă. Pisica are un foarte strident accent englezesc şi o voce, care aparţine unui actor alb, în timp ce cântă la pian, cu beţişoare chinezeşti”, explică cei de la Disney, care adaugă că versurile batjocoresc limba chineză şi tradiţii din Shanghai sau Hong Kong.

Și exemplele pot continua…