Connect with us

International

LIVE TEXT Zelenski declară că durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia

Published

on

Sursă imagine: President.gov.ua/CC BY 4.0

Suntem în ziua cu numărul 169 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Separatiştii proruşi au acuzat forţele ucrainene că au bombardat miercuri o fabrică de bere din oraşul Doneţk, provocând un incendiu şi scurgeri de amoniac toxic.

ONU a anunțat că primele exporturi de grâu ucrainean sunt aşteptate săptămâna viitoare, în timp ce Ucraina a evitat intrarea în incapacitate de plată după ce a obţinut amânarea plății datoriilor externe.

Kievul spune că va elibera Hersonul până la finalul anului, iar ​Volodimir Zelenski susține că durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia, acesta fiind principalul lucru la care ar trebui să se gândească toţi cei care ajută Ucraina.

Președinția Ucrainei: Este vital să terminăm faza activă a războiului înainte de venirea iernii

Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, spune că faza activă a războiului din Ucraina trebuie să se termine înainte de venirea iernii, pentru că persistă riscurile de atac din partea agresorilor ruși asupra infrastructurii de alimentare cu energie și căldură în țară.

Armata rusă atacă deja astfel de infrastructuri, a spus Iermak: „Acesta este unul dintre motivele pentru care vrem să luăm măsuri maxime pentru a pune capăt fazei active a războiului până la sfârşitul toamnei”. 

Armata ucraineană face tot posibilul pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruşi, a subliniat oficialul de la Kiev, avertizând că atât timp cât trupele ruse îşi consolidează mai mult poziţiile pe teritoriul Ucrainei, cu atât devine mai dificil de realizat acest obiectiv.

Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, ocupă aproximativ o cincime din ţara vecină, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care o anexase deja în 2014. În prezent, nu există niciun indiciu privind o potenţială soluţie negociată.

General-maiorul Dmitri Marcenko din armata ucraineană consideră că faza activă a războiului în Ucraina se poate încheia înainte de sfârşitul anului prin recucerirea regiunii Herson.

Imaginile din satelit îi contrazic pe ruși: baza Saki din Crimeea e puternic avariată, iar avioanele sunt distruse după atacul de marți

Mai multe imagini din satelit arată daunele majore și mai multe avioane de război rusești distruse la baza aeriană Saki din Crimeea, în urma exploziilor de la începutul acestei săptămâni, scrie BBC.

La baza Saki din vestul Crimeei, condusă de ruși, s-au produs marți, cel puțin 12 explozii, iar o persoană a fost ucisă.

Un oficial ucrainean, sub protecția anonimatului, a declarat pentru New York Times că „aceasta a fost o bază aeriană de la care decolau în mod regulat avioane pentru atacuri împotriva forțelor noastre din teatrul de operațiuni din sud”. Oficialul nu a vrut să dezvăluie tipul de armament folosit în atac și s-a rezumat doar la a spune că „a fost folosit un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”.

Ucraina nu și-a asumat însă oficial responsabilitatea atacului, dar aceste noi dovezi sugerează posibilitatea unui atac țintit, scrie BBC.

Imaginile de la Planet Labs din SUA arată suprafețe mari de teren ars rămase în urma incendiilor care au izbucnit.

Imaginile realizate înainte și după exploziile de marți, obținute de la Planet Labs, care monitorizează sute de fluxuri prin satelit peste Ucraina, sunt prima confirmare independentă că baza ar fi putut fi deteriorată. Până acum, nu au fost multe detalii despre amploarea impactului exploziilor. Nu este clar însă cum a fost deteriorată baza sau de ce.

Separatiştii ruşi acuză că ucrainenii au bombardat o fabrică de bere din Doneţk

Separatiştii proruşi au acuzat forţele ucrainene că au bombardat miercuri o fabrică de bere în oraşul Doneţk din regiunea cu acelaşi nume din estul Ucrainei, provocând un incendiu şi scurgeri de amoniac toxic, informează joi DPA şi Reuters, citând autorităţile locale.

Incendiul la fabrica de bere Doneţk din cartierul Kalininski al oraşului a fost declanşat de tiruri ale artileriei ucrainene. Gazul toxic s-a răspândit şi a afectat o suprafaţă de 2 kilometri, a declarat miercuri apărarea teritorială a separatiştilor din Doneţk.

Populaţiei i s-a cerut să stea în casă şi să închidă ferestrele.

Amoniacul – cunoscut pentru mirosul înţepător – este folosit ca agent de răcire în fabricarea berii.

Ministerul pentru situaţii de urgenţă din autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Rusia, a declarat că un obuz a lovit o linie de amoniac noaptea târziu, declanşând un incendiu. Imaginile Reuters de la faţa locului arată flăcări care luminează cerul deasupra unei părţi a oraşului, precum şi pompieri care poartă măşti. Într-o poză pare să se vadă un cadavru întins pe pământ.

Trei civili au fost ucişi miercuri în Doneţk în urma bombardamentelor ucrainene, potrivit separatiştilor. Informaţiile nu pot fi verificate independent, notează DPA, citată de Agerpres.

Lupte grele au loc frecvent în jurul Doneţkului, cel mai mare oraş din regiunea Donbas în estul Ucrainei, situat la doar câţiva kilometri distanţă de ceea ce a fost principala linie de front între trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de ruşi din 2014.

Lituania opreşte din nou intrarea unor mărfuri ruseşti în Kaliningrad

Căile ferate lituaniene au anunţat miercuri că suspendă tranzitul către Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti al căror volum a atins limitele planificate.

Aflat între Polonia şi Lituania, teritoriul rusesc Kaliningrad este în mare parte aprovizionat cu ajutorul trenurilor din Rusia continentală.

Tranzitul feroviar spre Kaliningrad a fost reluat în iulie, conform „orientărilor europene”, după ce fusese oprit luna precedentă de Vilnius în numele sancţiunilor europene ce vizează importurile de mărfuri ruseşti, impuse în urma invadării Ucrainei de către trupele ruse.

Sursă text: digi24.ro

ULTIMA ORĂ

boy running in the hallway boy running in the hallway
National34 de minute ago

Vacanța de primăvară începe pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari

Astăzi marchează începutul vacanței de primăvară pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari din întreaga țară, care sărbătoresc acest...

Regional47 de minute ago

Simpozion dedicat lui Matei Basarab la Ocnele Mari, Vâlcea

Ocnele Mari din județul Vâlcea se pregătesc să găzduiască un simpozion special dedicat Domnului Țării Românești, Matei Basarab, cu ocazia...

Regional55 de minute ago

Dezinsecția aeriană va începe la Craiova în prima săptămână din mai

Autoritățile locale din Craiova au anunțat că dezinsecția aeriană a domeniului public al municipiului va începe la începutul săptămânii viitoare....

Regional59 de minute ago

Șantierul pentru noul Spital Regional de Urgență de la Craiova a fost deschis astăzi

Astăzi, pe 26 aprilie, a fost inaugurat șantierul pentru construcția noului Spital Regional de Urgență de la Craiova, proiect ce...

boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo
Regionalo oră ago

Anchetă în Gorj: Minor de 6 ani presupus vândut în Germania de către familie

Procurorii DIICOT fac anchetă în Gorj, unde se presupune că un minor în vârstă de 6 ani din comuna Dănciulești...

Regionalo oră ago

Peștișani: Lansarea TEEN ART MUSEUM: Un muzeu digital dedicat vieții și operelor lui Constantin Brâncuși

Astăzi, Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani au lansat proiectul TEEN ART MUSEUM, o inițiativă...

Regionalo oră ago

Jandarmeria Gorj recrutează tineri pentru înscrierea în școlile militare de subofițeri

Jandarmeria Gorj oferă oportunități pentru tinerii dornici să urmeze o carieră în domeniul militar. În contextul concursului de admitere în...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON