Connect with us

Sanatate & Life Style

5 motive pentru care ai degetele de la mâini umflate

Published

on

Ai dureri de la artrită, iar inflamația din articulațiile tale face ca degetele să ți se umfle și să semene cu niște cârnați.

Sau poate că ai mâncat ceva foarte sărat și acum inelul tău de logodnă îți este blocat pe deget. Ar trebui să te îngrijorezi? Probabil nu. 

Degetele se umflă din multe motive – multe dintre ele inofensive – dar uneori umflătura (termen medical; dactilită) indică probleme de sănătate mai serioase. Iată câteva dintre cauzele comune ale degetelor umflate și când ar trebui să-ți consulți medicul.

Este foarte cald afară

Căldura determină vasele de sânge să se dilate. Pe măsură ce vasele se întind, o parte din lichidul lor poate trece în țesuturile tale moi și provoca umflături.

Acest tip de umflătură tinde să dispară pe măsură ce îți folosești mâinile și îți continui activitatea obișnuită. Dar dacă observi că acestea sunt doar în mâini și degete (și nu în picioare), însoțite de durere sau de o capacitate de prindere slabă, acesta ar putea fi un semn că nu este doar căldura și ar trebui să consulți medicul.

Prea multă sare

Dacă mănânci multe chipsuri și guacamole sau orice aliment excesiv de sărat, aceasta ar putea fi cauza degetelor tale umflate. Corpul tău încearcă să mențină un echilibru constant între sare și apă. Consumul de sare în exces înseamnă că organismul tău compensează reținând mai multă apă, ceea ce explică umflarea.

În mod tipic, umflăturile ușoare provocate de alimentele sărate dispar de la sine într-o zi, cu toate că pot dura mai mult în funcție de cantitatea suplimentară de sodiu din sistemul tău. Dacă reduci cantitatea de sare și umflătura persistă, consultă-ți medicul.

Osteoartrită sau artrită reumatoidă

Dacă articulațiile degetelor sunt ele însele mărite (adică nu îți poți trece inelul peste nodurile degetelor), osteoartrita poate fi de vină, mai ales dacă degetele îți sunt umflate dimineața. Această formă de artrită legată de vârstă este cauzată de uzura țesuturilor de amortizare de la capătul articulațiilor tale.

Osteoartrita este adesea, dar nu întotdeauna, însoțită de durere și rigiditate. Artrita reumatoidă (AR), o boală autoimună care atacă mucoasa articulațiilor, poate provoca și umflături. Spre deosebire de osteoartrită, AR nu este legată de vârstă și se poate întâmpla oricui, la orice vârstă. Umflarea la persoanele cu AR apare adesea în articulațiile încheieturilor și degetelor. 

S-ar putea să fie un blocaj în sistemul tău limfatic

Limfedemul este o boală care determină umflarea membrelor și care are loc atunci când lichidul limfatic (care transportă deșeurile, bacteriile și virusurile din corp) nu se drenează adecvat.

Degetele de la mâini și de la picioare se pot umfla și, de obicei, asta se întâmplă și cu brațele și cu picioarele. Limfedemul a fost asociat cu intervențiile chirurgicale sau tratamentele cu radiații pentru cancerul de sân. În cazuri rare, limfedemul poate fi, de asemenea, cauzat de creșterea anormală a sistemului tău limfatic.

Unele medicamente

Mai merită menționat că unele medicamente pe care le iei pot provoca, de asemenea, umflarea degetelor și a mâinilor. Cele pentru tensiunea arterială ridicată, medicamentele pentru diabet, steroizii și pilulele contraceptive pot cauza toate umflarea  mâinilor.

sursa: csid.ro