Connect with us

Evenimente

5 orchestre radio europene în 8 concerte la ediţia a II-a a Festivalului RadiRo

Published

on

Între 20 şi 27 septembrie, Radio România organizează ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, singurul eveniment muzical european care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din Europa.

În cele 8 zile de festival vor concerta la Sala Radio 5 orchestre radio din Finlanda, Cehia, Germania, Franţa şi România, într-un program artistic dedicat muzicii lui Richard Strauss, în anul în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german.

Astfel, concertul de deschidere al Festivalului va avea loc sâmbătă, 20 septembrie, ora 19.00, şi va fi susţinut de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, care va evolua în premieră pe o scenă din România, alături de două nume de referinţă ale peisajului muzical internaţional: dirijorul american Joshua Weilerstein şi pianistul Jonathan Biss. Fondată în 1927, în anii de mare efervescenţă ai radiourilor europene, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda susţine turnee în toată lumea şi este foarte apreciată în ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume.

Orchestra Naţională Radio va fi protagonista celei de a doua seri a Festivalului, duminică, 21 septembrie, când va concerta acasă, la Sala Radio, sub bagheta Directorului de onoare al acestei ediţii, dirijorul Cristian Mandeal. Cu peste 1.000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal creează în concertele sale un adevărat flux de energie, o chimie specială între dirijor, orchestră şi public. Invitata specială a serii va fi soprana Katarina Jovanović, o prezenţă familiară iubitorilor de muzică prin apariţiile sale regulate la postul de televiziune MEZZO.

A treia şi a patra zi a Festivalului RadiRo, luni, 22 septembrie, şi marţi, 23 septembrie, vor aduce pe scena Sălii Radio una dintre orchestrele radio de forţă din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Praga, care va fi acompaniată la Bucureşti de dirijorul său principal, Ondrej Lénard şi de pianistul Jan Simon, două nume cu greutate în Cehia şi în străinătate. La pupitrul primului concert al Orchestrei Simfonice Radio din Praga se va afla dirijorul Tiberiu Soare, liderul tinerei generaţii de dirijori români, foarte apreciat de public şi specialişti deopotrivă pentru eleganţa şi flexibilitatea viziunii sale muzicale. Pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi protagonist al Turneului Pianul Călător, va fi solistul invitat al celei de a doua seri a Orchestrei Simfonice Radio din Praga la RadiRo, într-un program Strauss & Dvořák.

Atmosfera de festival va continua miercuri, 24 septembrie şi joi, 25 septembrie, cu două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, un ansamblu de referinţă în Germania, care a fost condus în anii ’70 de celebrul Sergiu Celibidache. Orchestra va fi însoţită de dirijorul său şef, Stéphane Den?ve, şi va concerta alături de doi solişti de primă mărime: violonistul Nikolaj Znaider, unul dintre cei mai flexibili muzicieni contemporani şi soprana Ruxandra Donose, care a fost premiată recent de prestigioasa revistă Gramophone.

Orchestra Naţională Radio va reveni pe scena Festivalului RadiRo vineri, 26 septembrie, sub bagheta dirijorului american Case Scaglione şi în compania unui violonist pentru care muzica nu are limite: Alexandru Tomescu. Cu celebra sa vioară Stradivarius Elder ? Voicu din 1702, care a traversat România în Turneele Stradivarius şi s-a făcut auzită în mari săli de concerte de pe toate meridianele, Alexandru Tomescu este astăzi unul dintre marii violinişti români de vocaţie, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, cunoscut şi apreciat în plan internaţional. Va evolua pe scena RadiRo într-un program Debussy, Strauss & Brahms, într-un concert condus de Case Scaglione, dirijor asociat al New York Philharmonic. Cu o carieră în plină ascensiune, Scaglione se va afla pentru prima dată în România, la Festivalul RadiRo, după o serie de concerte dirijate în acest an alături de mari orchestre din SUA, China şi Spania.

RadiRo îşi va închide porţile cu un concert de excepţie susţinut de Orchestre National de France, sub bagheta dirijorului Vassily Sinaisky, cu participarea violonistului Vadim Gluzman, două prezenţe de calibru la ediţia din acest an a Festivalului. Prima şi cea mai importantă orchestră a Radiodifuziunii Franceze, Orchestre National de France a aniversat recent 80 de ani de existenţă, continuă să abordeze un vast repertoriu simfonic, de la marii compozitori francezi la muzică contemporană, şi este una dintre cele mai active orchestre radio europene. De numele muzicianului Vassily Sinaisky se leagă relansarea internaţională a Teatrului Balşoi din Moscova, în 2010, după 5 ani de lucrări de restaurare. Solistul ultimei seri RadiRo 2014, violonistul Vadim Gluzman cântă pe o vioară Stradivarius Leopold ? Auer din 1690, a fost susţinut de Isaac Stern la începuturile carierei sale muzicale şi este în prezent un violonist foarte solicitat în Statele Unite şi Europa.

Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România:

?Sunt profund onorat să fim împreună la Sala Radio, pentru cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio. Într-o lume în care globalizarea este parte din viaţa noastră, ce altă formă de exprimare mai autentică decât muzica am putea găsi pentru a estompa graniţele, pentru a apropia oamenii, pentru a-i face să rezoneze, pentru a-i face să vibreze fără a rosti vreun cuvânt, doar ascultând? Am reuşit – şi o spun cu mândrie şi deplină responsabilitate, să aducem muzica simfonică la Bucureşti, să o oferim publicului în sălile de concerte şi apoi să o întoarcem lumii întregi. Şi facem asta prin difuzarea concertelor la Radio România Muzical, Radio România Cultural, dar şi pe platformele de transmisie ale European Broadcasting Union şi Asia Pacific Broadcasting Union, care însumează un public potenţial de câteva miliarde de ascultători?.

Cristian Mandeal, Director de onoare al Festivalului RadiRo:

?Aflat la a doua sa ediţie, Festivalul RadiRo şi-a cucerit cu o extraordinară repeziciune o binemeritată reputaţie în peisajul cultural autohton. Este vorba, neîndoios, despre un eveniment muzical major, fără precedent în peisajul atât de colorat al festivalurilor de profil din lume, desfăşurat – iată! – ritmic, odată la doi ani. La fel de salutar este şi aspectul internaţional al evenimentului, ce reuneşte de la o ediţie la alta orchestre radio europene de o foarte bună reputaţie, având acelaşi profil specific şi aceeaşi destinaţie educativă şi promoţională. Salut din inimă această splendidă iniţiativă a Radio România şi îi doresc Festivalului RadiRo o viaţă nesfârşită şi bogată în evenimente!?.

Jan Simon, pianist, director al ansamblurilor, festivalurilor şi concursurilor derulate de Radiodifuziunea din Cehia:

?Sunt de părere că organizarea acestui festival este o idee superbă. Am încercat să facem ceva asemănător în Praga în urmă cu 5 ani cu Festivalul ?Radio Autumn”. Am avut atunci invitate Orchestrele Simfonice Radio din Leipzig, Hilversum şi Budapesta. Nu am putut obţine o sponsorizare pentru cea de-a doua ediţie. Mă bucur că Radio România a continuat această idee şi mai ales la acest nivel; vor concerta, în ediţia a doua a Festivalului Internaţional RadiRo, Orchestra Naţională a Franţei, Vassily Sinaisky sau Nikolaj Znaider. Aţi reuşit să organizaţi un festival excepţional?.

Oltea Şerban ? Pârâu, Director Centrul Cultural Media Radio România:

?Unicitatea acestui festival constă tocmai în faptul că la el participă doar orchestre radio şi nu filarmonici sau orchestre de operă sau altfel de orchestre simfonice. Este important pentru că radioul public la nivel european a generat o mişcare muzicală, o mişcare artistică foarte importantă şi peste tot în Europa radiodifuziunea publică nu are doar o misiune legată de mass-media, are şi această misiune culturală, care într-o bună măsură este susţinută de orchestrele şi respectiv corurile radio ale fiecărui radio public. România se poate lăuda că are o entitate puternică în acest sens, este vorba despre o orchestră simfonică, o orchestră de cameră, un cor academic, un cor de copii, orchestră de jazz şi una de muzică tradiţională, aşadar suntem foarte bine reprezentaţi printre radiourile publice din Europa?.

Markus Lause, Director, Enterprise Business Unit, Vodafone Romania:

?Suntem onoraţi să susţinem acest festival unic în Europa, încă de la prima sa ediţie, din 2012. Mai mult, ceea ce ne bucură astăzi este să vedem că Festivalul RadiRo începe să devină un reper pe harta muzicală a României şi a Europei, de la o ediţie la alta.?

Anca Oreviceanu, Director de comunicare Renault România:

?Am fost alături de RadiRo în 2012 şi continuăm să fim partenerii Festivalului şi la această ediţie. Suntem mândri şi onoraţi că maşinile Dacia vor transporta din nou numele mari ale muzicii clasice spre sala de concerte?.

Producător ?i organizator: Radio România

Coproducător: TVR

Eveniment desfă?urat sub patronajul Guvernului României

Sponsor principal: Vodafone

Transportator oficial: Dacia

Cu sprijinul: Banca Transilvania, Borsec, ARCUB, Catering Romania, Librăriile Cărtureşti

Parteneri media:

Adevărul, Dilema Veche, Observator Cultural, Caţavencii, Şapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultură, Agenţia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Librăriile Humanitas

*Pentru informaţii detaliate despre programul şi invitaţii acestei ediţii, vă rugăm să accesaţi pagina web a festivalului, www.radirofestival.ro şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/radiro.festival. Persoane de contact: Cristina Bărbulescu, e-mail: orchestreleradio@gmail.com, telefon: 0745 28 91 81, Irina Ungureanu, e-mail: irina.ungureanu@radioromania.ro, telefon: 0749 123 910.

*Ultimele bilete la concertele festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

* Accesul în Sala Radio pentru concertele programate pe durata Festivalului este permis până cel târziu la ora 18.50. Întrucât concertele vor fi filmate şi înregistrate, nu este permis accesul în sală al copiilor sub 6 ani. Este interzisă folosirea camerelor de fotografiat şi/sau de filmat pe durata concertelor

%d blogeri au apreciat: