Connect with us

Fapt divers

De unde vine cuvantul „selfie”?

„Selfie” a fost declarat în anul 2013 „cuvântul anului” de către Dicționarul Oxford.

Published

on

Se pare că cel mai folosit cuvânt din ultima vreme provine din Australia. „Selfie” a fost declarat în anul 2013 „cuvântul anului” de către Dicționarul Oxford. Deși este un cuvânt atât de des folosit, puțini au fost aceia care s-au întrebat de unde vine acest termen.

Surprinzător sau nu, primele evidențe ale folosirii cuvântului „selfie” vin de pe un forum pe care un australian a postat o poză cu buzele sale, făcută întămplător la aniversarea unui prieten.

selfie

„Hai să facem un selfie!”. Pentru majoritatea australienilor, sufixul „-ie” face parte din limbajul lor uzual. Este un fel de echivalent al sufixului de agent din limba noastră, întrucât în engleza australiană, „-ie” semnifică un actant, cineva care face ceva. De asemenea, australienii adaugă acest sufix ori de câte ori au ocazia, și nu neaparat cu nuanță de dimininutiv, ca în engleza americană sau britanică (doggie – cățel), ci mai degrabă pentru a sugera un spațiu informal de conversație sau acțiune. Așadar, un australian ne va invita la un „barbie” în loc de „barbeque”, ne va întreba daca vrem „mushie” în loc de „mushroom” (ciuperci) și de ziua noastră de naștere ne va oferi un „prezzie”, nicidecum un „present” (cadou).