Connect with us

International

David Cameron – un nou mandat

David Cameron lucrează la definitivarea unui cabinet majoritar conservator, primul după mulţi ani.

Published

on

             În Marea Britanie, premierul conservator David Cameron, care a obţinut un nou mandat după victoria la alegerile parlamentare, lucrează la definitivarea unui cabinet majoritar conservator, primul după mulţi ani. Deşi sondajele indicau o dispută foarte strânsă cu Partidul Laburist, Partidul Conservator a obţinut o victorie clară: 331 din cele 650 de locuri din Parlament, faţă de cele 232 ale laburiştilor.

David Cameron a anunţat deja că păstrează mai mulţi miniştri cheie, inclusiv pe cel al Finanţelor, creditat cu recuperarea economiei. Ca urmare a acestui rezultat, incertitudinea planează asupra viitorului Marii Britanii în Uniunea Europeană, pentru că premierul David Cameron a declarat că îşi va respecta promisiunea de a organiza un referendum privind apartenenţa la Uniune. Cameron spune că doreşte să rămână în Uniunea Europeană, dar numai dacă va reuşi să renegocieze o poziţie mai avantajoasă a Marii Britanii în relaţia cu Bruxelles-ul. Deja liderii europeni i-au oferit ocazia de a discuta despre o reformă.

Preşedintele Franţei Francois Hollande l-a invitat la Paris, iar preşedintele Comsiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transmis că este gata să ajungă la un acord echitabil. Executivul european a subliniat, însă, încă o dată că nu este loc pentru renegocierea tratatelor de bază.