Connect with us

Fapt divers

Istoria pizzei. De la mancarea saracului la cel mai iubit preparat din lume

Puține mâncăruri sunt asătzi mai faimoase și mai apreciate în întreaga lume decât pizza.

Published

on

Considerată în prezent mai degrabă un tip de fast food din cauza popularizării ei în Statele Unite și asocierii ei cu o dietă mai puțin sănătoasă, pizza tradițională este, în Italia, o mâncare autentică. Italienii își iau pizza foarte în serios, au reguli stricte privind pregătirea ei și țin mult la istoria acestui preparat tentant. Să vedem, deci, care este povestea lui.

Pizza așa cum o știm noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi: el apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală și de sud. Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Această pâine era servită în mod tradițional cu diverse topping-uri, de regulă condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunătăți gustul. O pâine asemănătoare, denumită plakous, se servea și în Grecia antică, cu ierburi, ceapă sau usturoi, dar și în zone foarte îndepărtate precum India (paratha).

Focaccia s-a transformat în pizza în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost de aduse din Lumea Nouă roșiile. Inițial, adăugarea roșiilor pe blatul de pâine era o practică întâlnită mai degrabă în zonele sărace din sudul Italiei (mai precis la Napoli, locul de naștere al pizzei), motiv pentru care această mâncare și-a făcut cu greu loc în alimentația cotidiană a italienilor. Cu timpul însă, topping-urile s-au diversificat, iar pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Alexandre Dumas, tatăl, călătorind în Italia, a scris despre marea diversitate a sortimentelor de pizza.

O rețetă clasică: roșu, alb, verde

Cel mai cunoscut și apreciat tip de pizza din Italia este clasica Margherita. Cu privire la originea acestei pizze relativ simple circulă o poveste veche: ea ar fi fost creată în 1889 de către napoletanul Raffaele Esposito. Cu ocazia vizitei cuplului regal la Napoli, el ar fi creat o pizza inspirată de culorile steagului italian – roșu (roșii), alb (mozzarella) și verde (busuioc) – iar reginei Margherita i-ar fi plăcut atât de mult mâncarea încât pizza a primit numele ei.

Unii specialiști în domeniul pizzei (precum cei de la faimoasa pizzerie din Napoli „Da Michele” – una dintre cele mai vechi din oraș, fondată în 1870) consideră că există doar două tipuri de pizza autentice: Marinara și Margherita. Cea din urmă am văzut deja cum se prepară; Marinara – numită astfel pentru că era pregătită, în mod tradițional, de soțiile marinarilor atunci când aceștia se întorceau acasă – este și mai simplă, blatul fiind acoperit doar cu roșii, oregano, usturoi și ulei de măsline.

Din Italia în lume, via America

Pizza s-a răspândit dincolo de granițele orașului său de baștină spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a ajuns faimoasă mai târziu, și asta grație imigranților italieni din Statele Unite. Prima pizzerie din Statele Unite s-a deschis, se pare, în Manhattan în anul 1905, și a fost urmată de alte localuri înființate de imigranți în toate marile orașe americane.

Treptat, pizza a început să fie consumată și de americanii care se aventurau în cartierele imigranților. După Al Doilea Război Mondial, în epoca turismului de masă, și alte popoare au descoperit deliciile acestei pâini italienești. Pizza s-a răspândit apoi în întreaga lume grație influenței Statelor Unite: odată cu blugii și muzica rock’n roll, pizza – devenită între timp un tip de fast food foarte iubit de americani – a devenit și ea faimoasă.

Astăzi, pizza se servește în nenumărate variante, cu tot soiul de topping-uri, inclusiv unele pe care italienii nu le-ar pune niciodată pe un blat de pizza, și se găsește aproape oriunde. Dar pentru o pizza adevărată, tot în Italia trebuie să mergem, și nu oriunde, ci la Napoli.

ULTIMA ORĂ

Regional9 minute ago

Târgul de Paște Craiova 2024: Program și evenimente în perioada 01 – 06.05.2024

Activitățile din cadrul Târgului de Paște continuă și în Săptămâna Mare. Cei care aleg să vină în Parcul Nicolae Romanescu...

Regional16 minute ago

Hora de pomană, „Dolju-n bucate“, cântec, joc și voie bună în a doua zi de Paște, în comuna Bârca – Dolj

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj se alătură Casei de Cultură „Adrian Păunescu“, Primăriei și Consiliului Local...

white flowers between brown rabbit figure and eggs white flowers between brown rabbit figure and eggs
National19 minute ago

Cum ne pregătim pentru sărbătorile Pascale. Sfaturi pentru cumpărături în siguranță (AUDIO)

Pe măsură ce momentul sărbătorilor se apropie, apar decorațiuni festive specifice, ouă colorate, figurine cu iepurașul, la fel și tradiția anuală a cumpărăturilor de sărbători, caracterizată de  mall-uri pline de viață și piețe aglomerate. Mirosul de cozonac și sunetele de bucurie de sărbători pot fi mai puțin perceptibile, dar fiorul  de a găsi acel articol special rămâne neschimbat. Cu toate acestea, cumpărăturile vin cu o serie de noi riscuri. Amenințările comercianților  pândesc în umbra noilor noastre tradiții, crescând în perioada sărbătorilor. Este un moment  esențial pentru consumatori pentru a se înarma cu cunoștințe pentru cumpărături sigure. Sunt vizate, în mod special, produsele alimentare din carne, în special carne de miel,  cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao, vopsea de ouă și băuturi alcoolice. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să mergeți la cumpărături cu siguranță și încredere. De la  analizarea ofertelor care par vesele pentru a fi adevărate, domnul conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației ProConsumatori ne dezvăluie secretele pentru o experință de cumpărături sigură și plină de bucurie. Un interviu realizat de Mirela Dobre: A consemnat Mirela Dobre, Radio Oltenia Craiova Sursă foto:...

National7 ore ago

DIICOT: Băiețelul vândut unui bărbat din Germania, adus în țară

Regional7 ore ago

Gorj: Polovragi, în cursa pentru titlul Best Tourism Villages 2024

Regional7 ore ago

Pasajul suprateran din centrul Craiovei va fi reabilitat

Regional7 ore ago

Regenerare urbană, în centrul Craiovei

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON