Connect with us

Regional

Despre… trichineloză!

Există și forme clinice de boală care pot cauza moartea!

Published

on

Trichineloza este o boală infectioasă răspândită în întreaga lume determinată de parazitul ,,Trichinella spiralis” care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată.

Omul se infectează prin consum de carne de porc în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs,etc.) ce conține larve vii sau chisturi viabile.

La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea contaminarii ei și de rezistenta organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, vărsături), edeme la pleoape și față, însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminată. Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichinoscopic, unele obiceiuri culinare: prepararea termică ,,în sânge’’,consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, suncă, achizitionarea cărnii din surse nesupravegheate sau neautorizate sau tăierea clandestină a animalelor.

În vederea prevenirii îmbolnăvirii se recomandă populației:

-să controleze trichinoscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare;

-să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar;

-să renunțe la obiceiurile culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

ATENȚIE: procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Persoanelor care au consumat carne neexaminată trichinoscopic și care prezintă simptomele mentionate li se recomandă să se prezinte la medic.