Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 23 aprilie 2017

Published

on

Duminică, 23 aprilie

Zile trecute – 112

 

 

 

Zile rămase – 253

Soarele răsare – 6.18

 

 

 

 

Soarele apune – 20.10

Zodia – Taur

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sfântul Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruinţă; Sf. Mc. Valerie

 

 

Calendar catolic – DUMINICA a 2-a a Paștelui – Duminica Albă (a Milostivirii Divine); Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m.

 

 

 

Ziua Forţelor Terestre. În fiecare an, la 23 aprilie, militarii Armatei României sărbătoresc Ziua Forțelor Terestre, categorie de forțe ale armatei al cărei patron spiritual și ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință. 

 

 

Ziua Feroviarilor. La data de 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I. C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice, au semnat Decretul nr. 1848, publicat în Monitorul Oficial nr. 94/1880, prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”. Din 1999 această zi a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă o întoarcere în istoria naţională şi o recunoaştere a meritelor deosebite a tuturor celor care de-a lungul timpului s-au dedicat dezvoltării acestui servicu public vital pentru „viaţa” oricărei ţări.

 

Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor (Copyright) proclamată la cea de-a 28-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO, în 1995, prin Rezoluția 3.18, considerându-se evenimentul o oportunitate pentru recunoașterea puterii cărți în schimbarea în bine a vieții și, totodată, pentru a-i sprijini pe autorii de cărți. 

 

Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice

 

 

 

 

 

-1348 – Regele Eduard al III-lea al Angliei fondează Ordinul Jartierei, ordin cavaleresc britanic.

-1400 – A început domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova (1400-1432). 

-1597 – „Văduvele vesele din Windsor”, piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth a Angliei.

-1880 – Guvernul României a hotărât înfiinţarea Direcţiei Princiare a CFR cu sediul în Bucureşti, care a preluat linia existentă, inclusiv Gara Târgoviştei.

-1887 – Sfinţirea Catredalei mitropolitane de la Iaşi.

-1891 – S-a născut Serghei Prokofiev, compozitor, pianist şi dirijor rus. A compus opere, balete, simfonii, concerte, muzică de cameră şi de film.

-1962 – Încheierea cooperativizării agriculturii, proces început în martie 1949 şi care, teoretic, trebuia să se realizeze pe baza liberului consimţământ al ţăranilor, dar care s-a caracterizat prin abuzuri şi violenţe.

-1967 – A fost lansată nava cosmică „Soiuz-1”, pilotată de Vladimir Komarov.

-1968 – Premiera filmului „Răzbunarea haiducilor”.

-1974 – Un Boeing 707 s-a prăbuşit în Bali, Indonezia, omorând 107 oameni.

-1994 – Fizicienii descoperă top-quark-ul, o particulă sub-atomică.

-1999 – Regele Spaniei înmânează Premiul Cervantes pe 1998 – considerat drept Premiul Nobel al Literaturii de limba spaniolă – poetului Jose Hierro, „pentru poezia sa universală”. Premiul este înmânat în ziua morţii lui Cervantes, în aula Universităţii din Alcala de Henares (localitatea în care s-a născut creatorul lui „Don Quijote”).

-1999 – Autorităţile române trimit FMI-ului o evaluare privind daunele provocate României de războiul din Iugoslavia, care se ridică la aproximativ 730 milioane de dolari.

-2003 – La Beijing se închid toate şcolile pentru două săptămâni din cauza virusului SARS.

 

 

 

 

Foto: Dan Păsărin

ULTIMA ORĂ

Regional57 de minute ago

Craiova: spațiu imersiv dedicat operelor lui William Shakespeare

Regionalo oră ago

Restricțiile de circulație pentru desfășurarea Festivalul Internațional Shakespeare în Craiova

Primăria Municipiului Craiova anunţă că, pentru desfășurarea manifestărilor organizate cu ocazia Festivalului Internațional Shakespeare, vor fi instituite restricții de circulație...

Alegeri 20243 ore ago

Agenda electorală – 14 mai – Alegeri europarlamentare

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că eurodeputații formațiunii sale politice vor susține proiectele care vor îmbunătăți mecanismele de funcționare...

Regional3 ore ago

Târgul de carieră în IT – Jobs4IT 2024

                Universitatea din Craiova organizează vineri 17 mai, cea de-a V-a ediție a Jobs4IT. Târgul de carieră în IT se...

National3 ore ago

Sfaturile ANPC la achiziționarea legumelor și fructelor proaspete

În urma rezultatelor recentei tematici de control, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru verificarea modului în care...

Alegeri 20244 ore ago

Agenda electorală – 14 mai – Alegeri locale

Liberalii craioveni, împreună cu Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova, au desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute,  activități de campanie...

Sport6 ore ago

Universitatea Craiova și Farul Constanța au încheiat la egalitate în Superliga de fotbal, iar play-off-ul se apropie de final

În penultima etapă a play-off-ului din Superliga de fotbal, meciul dintre Farul Constanța și Universitatea Craiova s-a încheiat la egalitate,...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON