Connect with us

Evenimente

Exerciţiul naţional „Seism 2018†(audio)

Cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter

Published

on

Mijloace ÅŸi forÅ£e de intervenÅ£ie pentru situaÅ£ii de urgenţă din majoritatea judeÅ£elor sunt angrenate timp de cinci zile în ExerciÅ£iul naÅ£ional „Seism 2018â€, care a fost declanÅŸat în jurul orei 9,00, ÅŸi care are drept scenariu un cutremur de magnitudine 7,5 pe scara Richter, cu epicentrul în zona seismică Vrancea ÅŸi care ar fi afectat cel mai mult municipiul BucureÅŸti. Au fost organizate mai multe spitale mobile, iar autorităţile au simulat participarea la un comitet pentru situaÅ£ii de urgenţă. Secretarul de stat Raed Arafat, ne-a relatat câteva din acÅ£iunile simulate de autorităţi, într-un dialog cu colegul nostru, Ioan Suciu:

Sunt implicate în exerciţiul Seism 2018 şi forţe ale Ministerului Apărării Naţionale. O mie de militari şi mijloace tehnice, rutiere şi aeriene participă, iar un spital de campanie a fost organizat pe centura capitalei, cu toate secţiile necesare.

Simularea de intervenţie în caz de seism major este apreciată de oameni, care consideră că prevenţia este importantă. Reporterul nostru Felicia Mocanu i-a întrebat pe câţiva bucureşteni dacă ştiu ce trebuie să facă în caz de cutremur: 

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spune că populaÅ£ia nu trebuie să se panicheze în aceste 5 zile în care se desfăşoară ExerciÅ£iul naÅ£ional „Seism 2018â€, deoarece nu există informaÅ£ii despre producerea unui cutremur. Totodată ÅŸi directorul onorific al Institutului NaÅ£ional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat că, în opinia sa, un cutremur catastrofal nu este probabil în viitorul apropiat. 

Exerciţiul naţional „Seism 2018†va permite identificarea eventualelor deficienţe organizatorice, dar este util şi pentru ca populaţia să ştie ce are de făcut în caz de cutremur, a arătat astăzi premierul Viorica Dăncilă: 

Dincolo de acest exerciÅ£iu, Primăria Capitalei a anunÅ£at că 41 de clădiri din centrul BucureÅŸtiului sunt în proces de reabilitare ÅŸi consolidare. Totodată, în paralel, se lucrează ÅŸi la restaurarea Palatului Voievodal „Curtea Vecheâ€. Aproape toate familiile care locuiau în clădirile la care au început lucrările de consolidare au fost mutate în locuinÅ£ele deÅ£inute de Primăria Capitalei, în PiaÅ£a NaÅ£iunile Unite, iar câteva dintre acestea sunt în curs de relocare, se arată într-un comunicat de presă de la municipalitate.Â