Connect with us

Evenimente

Exerciţiul naţional „Seism 2018” (audio)

Cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter

Published

on

Mijloace şi forţe de intervenţie pentru situaţii de urgenţă din majoritatea judeţelor sunt angrenate timp de cinci zile în Exerciţiul naţional „Seism 2018”, care a fost declanşat în jurul orei 9,00, şi care are drept scenariu un cutremur de magnitudine 7,5 pe scara Richter, cu epicentrul în zona seismică Vrancea şi care ar fi afectat cel mai mult municipiul Bucureşti. Au fost organizate mai multe spitale mobile, iar autorităţile au simulat participarea la un comitet pentru situaţii de urgenţă. Secretarul de stat Raed Arafat, ne-a relatat câteva din acţiunile simulate de autorităţi, într-un dialog cu colegul nostru, Ioan Suciu:

Sunt implicate în exerciţiul Seism 2018 şi forţe ale Ministerului Apărării Naţionale. O mie de militari şi mijloace tehnice, rutiere şi aeriene participă, iar un spital de campanie a fost organizat pe centura capitalei, cu toate secţiile necesare.

Simularea de intervenţie în caz de seism major este apreciată de oameni, care consideră că prevenţia este importantă. Reporterul nostru Felicia Mocanu i-a întrebat pe câţiva bucureşteni dacă ştiu ce trebuie să facă în caz de cutremur: 

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spune că populaţia nu trebuie să se panicheze în aceste 5 zile în care se desfăşoară Exerciţiul naţional „Seism 2018”, deoarece nu există informaţii despre producerea unui cutremur. Totodată şi directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat că, în opinia sa, un cutremur catastrofal nu este probabil în viitorul apropiat. 

Exerciţiul naţional „Seism 2018” va permite identificarea eventualelor deficienţe organizatorice, dar este util şi pentru ca populaţia să ştie ce are de făcut în caz de cutremur, a arătat astăzi premierul Viorica Dăncilă: 

Dincolo de acest exerciţiu, Primăria Capitalei a anunţat că 41 de clădiri din centrul Bucureştiului sunt în proces de reabilitare şi consolidare. Totodată, în paralel, se lucrează şi la restaurarea Palatului Voievodal „Curtea Veche”. Aproape toate familiile care locuiau în clădirile la care au început lucrările de consolidare au fost mutate în locuinţele deţinute de Primăria Capitalei, în Piaţa Naţiunile Unite, iar câteva dintre acestea sunt în curs de relocare, se arată într-un comunicat de presă de la municipalitate.