Connect with us

Fapt divers

Cum au decis unii oameni să renunțe la smartphone-uri și care este alternativa lor

Published

on

Pentru Bea, momentele în care se trezea răsfoind știrile la toaletă au fost cele care au făcut-o să simtă nevoia de a-și reevalua relația cu telefonul.

Femeia de 37 de ani din Londra a început să se simtă inconfortabil din cauza modului în care notificările și nevoia de a ridica telefonul îi invadau viața. Așa că, atunci când iPhone-ul i s-a stricat, în urmă cu un an, a decis că este timpul să treacă la un dispozitiv care să îi permită să rămână în contact cu ceilalți, reducând în același timp la minimum distragerile.

Bea, care are doi copii mici, a optat pentru un Nokia 2720 Flip – un telefon care se prezintă ca „o întorsătură modernă a clasicului telefon cu clapetă”. Ea a făcut alegerea după ce a citit cercetări privind impactul utilizării ecranului asupra copiilor.

„Val de furie” la adresa producătorilor de smartphone

„M-am trezit încălcând toate regulile pe care le aveam în jurul lor, navigând. Am depășit o limită – nu am vrut ca ei să creadă că acesta este un mod normal de a-ți petrece viața, chiar dacă este ceva obișnuit”, a spus ea.

Un alt factor declanșator a fost faptul că a aflat mai multe despre modul în care smartphone-urile și rețelele sociale au fost concepute pentru a crea dependență, potrivit The Guardian.

„Am simțit un val de furie pentru că acești oameni au ajuns să ia decizii cu privire la modul în care îmi petrec viața în fiecare zi”, a spus ea.

La aproape două decenii de la lansarea primului iPhone, se pare că se conturează o tendință de a folosi dispozitive mai puțin tehnice, o minoritate din ce în ce mai mare schimbându-și smartphone-urile cu „telefoane proaste” – sau, poate în cazul lui Bea, cu telefoane și mai proaste.

„L-am ales pe acesta pentru că are WhatsApp – este prea complicat să trăiesc viața fără el”, a spus ea.

Cu noi modele, cum ar fi telefonul plictisitor, tendința este parțial alimentată de suspiciunea tinerilor față de tehnologia de colectare a datelor și a atenției cu care au crescut, precum și de o încercare de a trăi mai mult offline.

Se naște o nouă mișcare: newtro

Și în timp ce smartphone-urile sunt ținta evidentă a acestei tendințe, mișcarea „newtro” (combinație din „new” și „retro”) anunță o renaștere a dispozitivelor analogice, inclusiv a casetelor și a revistelor, pe fundalul boom-ului durabil și mult lăudat al vinilului.

În timp ce Jess Perriam, în vârstă de 39 de ani, devenise extenuată din cauza feed-ul ei Instagram, știa că vrea să păstreze o fereastră către viețile altora. Așa că a apelat la Postcrossing, un site care pune în legătură oameni care vor să trimită și să primească cărți poștale de la străini din întreaga lume.

„Am vrut în continuare să am acea conexiune cu oamenii și să învăț mai multe despre diferite culturi, dar nu neapărat în timp ce sunt agresiv comercializată”, a spus ea, adăugând că primește „teancuri de recomandări de lectură” prin poștă.

sursa: descopera.ro