Connect with us

Fapt divers

Până în 2050, creșterea nivelului mării va lăsa fără case milioane de oameni

Published

on

Creșterea nivelului mării determinată de încălzirea globală va perturba viața de zi cu zi a milioane de americani, deoarece sute de case, școli și clădiri guvernamentale se vor confrunta cu inundații frecvente până în 2050, potrivit unui nou studiu.

Aproape 1.100 de structuri critice care susțin comunitățile de coastă vor fi expuse riscului de inundații lunare până în 2050, conform noii cercetări realizate de Union of Concerned Scientists (UCS). Majoritatea construcțiilor – 934 dintre acestea – riscă să fie afectate de inundații o dată la două săptămâni, ceea ce ar putea face ca unele cartiere de coastă să devină nelocuibile în decurs de două sau trei decenii.

Aproape 3 milioane de persoane locuiesc în prezent în cele 703 comunități de coastă din SUA cu infrastructură critică ce riscă să fie afectată lunar de inundații până în 2050 (inclusiv locuințe accesibile și subvenționate, instalații de tratare a apelor reziduale, situri industriale toxice, centrale electrice, stații de pompieri, școli, grădinițe și spitale).

3 milioane de oameni ar putea rămâne fără case până în 2050

California, Florida, Louisiana, Maryland, Massachusetts și New Jersey au cele mai importante infrastructuri care trebuie să devină mai rezistente la inundații – sau să fie relocate în locuri mai sigure, potrivit The Guardian.

În cadrul statelor, povara inundațiilor de coastă nu va fi egală: mai mult de jumătate din locuințele vulnerabile, care se vor confrunta cu inundații frecvente până în 2050 sunt situate în comunități deja dezavantajate de rasismul structural istoric și actual, de discriminare și de poluare, a constatat analiza UCS.

Comunitățile defavorizate cu infrastructură expusă riscului de inundații au o proporție mai mare de locuitori de culoare, latino-americani și nativi americani. Locuințele publice și la prețuri accesibile reprezintă structurile cele mai expuse la risc în aceste comunități.

Copiii vor fi cei mai afectați

Potrivit lui Juan Declet-Barreto, autor al raportului și cercetător în științe sociale, „inundațiile de rutină” ale infrastructurii critice ar putea duce la obligarea unora dintre cei mai vulnerabili și mai defavorizați copii să călătorească mai mult pentru a ajunge la școală și la consultații medicale, precum și la contaminarea rezervelor locale de apă prin inundarea solului poluat.

„Neacordarea de prioritate soluțiilor de reziliență în aceste comunități riscă să consolideze moștenirea dăunătoare a rasismului și colonialismului ecologic în locuri deja extrem de slab deservite și trecute cu vederea”, a declarat Declet-Barreto.

sursa: descopera.ro