Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 12 iunie 2019

Published

on

Miercuri, 12 iunie 

Zile trecute – 162

Zile rămase – 203

Soarele răsare – 05.31

Soarele apune – 21.01

Zodia – Gemeni 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul (Dezlegare la pește)

Calendar catolic  – Sf. Gaspar, pr.

Sărbători naţionale –

Filipine

Rusia

Marea Britanie (Ziua Reginei)

Brazilia – Ziua Îndrăgostiților (Dia dos Namorados)

-1667 – Prima transfuzie de sânge oficială a fost realizată de Jean-Baptiste de Montpellier, medicul personal al lui Ludovic al XIV-lea care a efectuat experimentul cu două oi.

-1839 – Editorul american de carte Arnold Doubleday a brevetat jocul de baseball la Coopperstown, statul New York. A avut loc primul meci de baseball.  

-1865 – Se încheie, la Viena, Convenţia româno-austriacă privind reglementarea serviciului telegrafic.

-1877 – Adoptarea Legii pentru emisiunea biletelor ipotecare (pentru o valoare de 30 milioane lei), garantate de bunurile imobiliare ale statului, prima hârtie-monedă din România.

-1908 – Generalul Emilio Aguinaldo, liderul naționaliștilor din Filipine, a declarat independența țării sale față de Spania.  

-1924 – S-a născut George Bush, fost preşedinte al Statelor Unite, iniţiatorul mişcării de destindere mondială, alături de liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

-1934 – La Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni.

-1941 – S-a născut Chick Corea, compozitor şi pianist american.

-1942 – Incendierea, de către patrioţi, a Arsenalului Militar din Târgovişte.

-1964 – Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață.

-1979 – Un aparat de zbor cu pedale a zburat peste Canalul Mânecii, pilotat de Brian Allen din S.U.A., performanţă cu care a câştigat un premiu de 150 000 de dolari.

-1987 – Margaret Thatcher, „doamna de fier”, începe cel de-al treilea mandat ca premier din partea Partidului Conservator.

-1995 – Republicile baltice au semnat acordurile de asociere la UE.

-1999 – În Kosovo  s-au constituit Forțele din Kosovo (KFOR), conduse de NATO, cu scopul menținerii păcii în provincie.

-2002 – Guvernul moldovean a interzis utilizarea formulei „limba şi literatura română” în documentele oficiale, motivând că în Constituţie limba de stat este „limba moldovenească”.

-2003 – A murit actorul Gregory Peck (nume la naștere, Eldered Gregory, n. 5 aprilie 1916), celebru pentru rolurile din filme precum „Să nu ucizi o pasăre călătoare” sau „Tunurile din Navaronne”.

-2005 – Bienala de la Veneția (12 iunie – 6 noiembrie 2005).

-2005 – Pugilistul american Mike Tyson, fost campion mondial la categoria grea, a anunţat, la finalul meciului pierdut în faţa irlandezului Kevin McBride, că aceasta a fost ultima sa luptă.

-2011 – A încetat din viaţă omul de afaceri Mihai Cârciog, unul dintre fondatorii cotidianului Evenimentul zilei; a înfiinţat în anii ’90 revistele Expres, Expres Magazin, Infractorul, Telegraf – Constanţa, Academia Caţavencu, Cuvântul, Vip, posturile Tele 7abc, SOTI NEptun, TV89 Timişoara. (n. 1 octombrie 1940).

ULTIMA ORĂ

Info Trafic10 ore ago

Restricții de circulație pentru camioane în minivacanța de Paște

În contextul minivacanței de Paște, autoritățile au impus restricții de circulație pentru camioane pe anumite tronsoane rutiere importante. Astfel, circulația...

Fapt divers11 ore ago

Edward Sanda și Cleopatra Stratan, departe unul de celălalt de Paștele acestui an

Edward Sanda și Cleopatra Stratan, unul dintre cele mai tinere cupluri din showbiz-ul românesc, se pregăteau să petreacă Paștele la...

National11 ore ago

SRI stârnește râsul și speculațiile pe Facebook cu mesajul său de Paște

Serviciul Român de Informații (SRI) și-a menținut tradiția de a marca sărbătorile importante pentru români printr-un mesaj special postat pe...

Regional11 ore ago

Hora de Paște, la Lelești

Primăria și Consiliul Local Lelești sunt încântați să vă invite la o tradiție îndrăgită – Hora de Paște! Anul acesta,...

Sport11 ore ago

Real Madrid câștigă pentru a 36-a oară campionatul Spaniei

Real Madrid a obținut pentru a 36-a oară titlul de campioană a Spaniei, consolidându-și dominația în fotbalul spaniol. Această realizare...

National11 ore ago

Paște în siguranță: Fără incidente majore în noaptea de Înviere, anunță Ministerul Afacerilor Interne

În noaptea de Înviere nu a avut loc niciun incident major, anunță Ministerul Afacerilor Interne, care a vegheat la respectarea...

Regional15 ore ago

Tradițiile Pascale în Oltenia: Obiceiuri străvechi și respect pentru sărbătoare

Sărbătoarea Paștelui în Oltenia este însoțită de obiceiuri vechi, care sunt adânc înrădăcinate în credința și tradițiile locale. În această...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON