Connect with us

National

A fost aprobată programa școlară pentru disciplina ”Adolescență și autocunoaștere”

Începând cu anul școlar 2018 – 2019, liceenii vor putea studia o nouă disciplină opțională.

Published

on

Începând cu anul școlar 2018 – 2019, liceenii din clasele a IX-a până la a XII-a vor putea studia o nouă disciplină opțională cu relevanță pentru ariile curriculare ”Om și societate” și ”Consiliere și orientare”.

Programa pentru această disciplină școlară a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 15/08.01.2018 și este dezvoltată pentru două clase de liceu, consecutive, cu un buget de timp de o oră pe săptămână, pe durata unui an școlar.

Noua disciplină va aborda probleme legate de dezvoltarea fizică și sexuală, respectiv tranziția de la copilărie la pubertate și adolescență,  aspecte specifice privind temperamentul, personalitatea, caracterul și identitatea masculină și feminină dar și probleme legate de posibile tulburări de ordin psiho-somatic în adolescență precum consumul de alcool, fumatul, tulburările de alimentație sau depresia.

Liceeni vor putea discuta, de asemenea, despre familie, prezentată ca „mediu al dragostei și respectului reciproc” , despre importanța păstrării unei familii sănătoase, dar și despre bolile cu transmisie sexuală, „sarcina în adolescență și criza de sarcină”.

În anul al doilea de studiu  vor fi abordate probleme legate de dezvoltarea caracteristicilor de gen, feminine și masculine precum și căsătoria și familia – „concretizări ale dragostei autentice”, se va discuta despre consumul de substanțe halucinogene, despre consumul necritic de mesaje media precum și despre pornografie și mesajele transmise de aceasta, printre care „degradarea imaginii femeii”.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: