Connect with us

CULTURAL

A fost publicată lista scurtă a Booker Prize 2023

Published

on

Romanele, care vor concura la Booker Prize 2023, au fost anunţate, joi seara. Toţi cei şase scriitori, reţinuţi pe lista scurtă, au fost nominalizaţi, în premieră, la acest prestigios trofeu literar, informează BBC, citat de Agerpres. Fiecare dintre aceștia va fi recompensat cu un cec în valoare de 2.500 de lire sterline (2.877 de euro), iar câştigătorul premiului Booker, care va fi anunţat pe 26 noiembrie, va primi un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (57.520 de euro).

Pentru acest prestigios premiu literar sunt acceptate opere de ficţiune, scrise în limba engleză, de autori din lumea întreagă, dar care au fost publicate în Regatul Unit şi Irlanda.

Cărţile nominalizate „demonstrează amploarea a ceea ce poate face literatura mondială”, a declarat Esi Edugyan, preşedinta juriului. Din juriu mai fac parte actriţa şi scriitoarea Adjoa Andho, poeta şi profesoara de literatură Mary Jean Chan – care este totodată editor şi critic literar -, scriitorul şi profesorul universitar James Shapiro şi actorul şi scriitorul Robert Webb.

Cele şase romane de pe lista scurtă, din acest an, a premiului Booker, au fost selectate din 163 de cărţi, publicate în Regatul Unit şi Irlanda, între octombrie 2022 şi septembrie 2023: „Western Lane” – de Chetna Maroo (Regatul Unit), „Prophet Song” – de Paul Lynch (Irlanda), „The Bee Sting” – de Paul Murray (Irlanda), „Study for Obedience” – de Sarah Bernstein (Canada), „If I Survive You” – de Jonathan Escoffery (SUA) şi „This Other Eden” – de Paul Harding (SUA).

Booker Prize 2022 a fost câştigat de scriitorul srilankez Shehan Karunatilaka, cu romanul „The Seven Moons of Maali Almeida”.

Sursa: AGERPRES

%d blogeri au apreciat: