Connect with us

International

A început sărbătoarea evreiască de Hanukkah

Published

on

Aseară, a început sărbătoarea evreiască de Hanukkah. Candelabrul de Hanukkah este aprins în fiecare gospodarie și plasat la uşă sau la fereastră. Candelabrul cu nouă braţe este aprins în sinagogi şi alte locuri publice. În ultimii ani, mii de candelabre uriaşe au fost aprinse în faţa primăriilor şi a clădirilor legislative, precum şi în mall-uri şi în parcuri din întreaga lume. Binecuvântarile speciale sunt recitate, adesea pe o melodie tradiţională, înainte de aprinderea candelabrului, iar după aceea sunt cântate melodii tradiţionale. La Zidul de Vest din oraşul vechi al Ierusalimului au fost două evenimente special, cu ocazia începerii sărbătorii de Hanukkah, despre care relatează corespondentul nostru, Dragoş Ciocârlan:

Sărbătoarea Luminilor Hanukkah durează opt zile şi comemorează redeschiderea Templului din Ierusalim, ca loc de cult evreiesc. Evenimentul a avut loc acum peste 2.000 de ani, în urma unei victorii istorice, într-o bătălie vitală pentru poporul evreu.

Tradiţia de Hanuca întăreşte, în sufletele membrilor comunităţii evreieşti, credinţa şi speranţa, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia acestei sărbători. Şeful statului a reafirmat în context angajamentul României în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea antisemitismului. Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au participat împreună aseară, la Opera Naţională, la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuca. Cei doi lideri au vorbit despre lumina şi biruinţa reprezentate de această sărbătoare pentru comunităţile evreieşti şi despre faptul că Israelul este un aliat important al României.Continue Reading
%d blogeri au apreciat: