DE ACTUALITATE

A murit criticul de film Tudor Caranfil

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 88 de ani, a declarat, pentru AGERPRES, criticul de film Irina Nistor.

„S-a întâmplat azi dimineaţă, pe 23 martie. (…) S-a stins pur şi simplu şi ne-a lăsat, întâi de toate, filmele mute, şi cred că o să-i întâlnească pe toţi cei pe care ne-a ajutat să-i cunoaştem de-a lungul timpului. Ne-a lăsat „Vârstele peliculei” scrise şi filmate, o pasiune mare pentru film şi tot ca moştenire ne-a lăsat un regizor, pe Nae Caranfil”, a spus Irina Nistor.

Ea a subliniat că decesul lui Tudor Caranfil a venit mult prea repede după dispariţia unui alt mare nume al culturii româneşti, regizorul Radu Penciulescu, care a murit joi seară. „Sunt generaţii din acestea, sunt oameni care am vrea să fie nemuritori”, a mai spus Irina Nistor.

Tudor Caranfil (14 septembrie 1931, Galați-23 martie 2019, București)  a fost critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film român. A urmat Colegiul „Vasile Alecsadri” din Galați  și ultimul an plus bacalaureatul la Liceul „Mihai Viteazu” din București. A absolvit Facultatea de Filozofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informația Bucureștiului. Din anii ‘60 s-a dedicat criticii cinematografice. Începând cu 1962 inițiază „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii României.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și a fost membru in juriul FIPRESCI. A participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut” (ex aequo cu Olteea Vasilescu).  

%d blogeri au apreciat: