Fapt divers
A treia parte din alimente merge la gunoi
Aproximativ o treime din toate produsele alimentare ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual, în România.
Aproximativ o treime din toate produsele alimentare ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual, în România. Conform calculelor coordonatorilor programului „România, împotriva risipei de hrană”, suma reprezintă peste 2,5 milioane de tone de mâncare. Studiul realizat în cadrul proiectului sprijinit cu fonduri elveţiene îi indică pe consumatori ca fiind cei mai risipitori – ei sunt responsabili pentru aproximativ jumătate din alimentele aruncate. Producătorii şi procesatorii generează pierderi de 44%, iar magazinele de doar 6%. Preşedintele Asociaţiei „Mai Mult Verde”, care a derulat proiectul, Doru Mitrana, a subliniat că se impune şi elaborarea unor norme de aplicare clare şi concise pentru legea privind risipa alimentară precum şi măsuri de încurajare fiscală pentru donarea de alimente, în paralel cu dezvoltarea capacităţii logistice a ONG-urilor de preluare a surplusului de alimente.