Connect with us

Evenimente

Academia Română celebrează „Ziua Limbii Române” împreună cu Academia de Științe a Moldovei

Published

on

Biroul de presă al Academiei Române informează că Academia Română și Academia de Științe a Moldovei vor organiza împreună, la Chișinău, sesiunea de „Lecturi academice“ dedicată sărbătorii naționale „Ziua Limbii Române“.

Manifestarea va avea loc vineri, 31 august 2018, începând cu ora 10:00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La eveniment va participa academician Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române, care va susține prelegerea cu titlul „Cultura naţională şi provocările globalizării“. Prelegerea va fi urmată de lansarea volumelor „Proza lui Mihai Eminescu“, de acad. Eugen Simion, şi „Modelul de existenţă Eugen Simion“, autor Mihai Cimpoi.

Evenimentul este organizat cu participarea Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu“ din Chișinău.

Acad. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei precizează: „În 1996, Adunarea Generală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prin declaraţia sa, a confirmat «opinia ştiinţifică argumentată a specialiştilor filologi din Republică şi de peste hotare (aprobată prin Hotărârea Prezidiului AŞM din 9.09.1994), potrivit căreia, denumirea corectă a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova este Limba Română». De atunci încoace, poziţia Academiei de Ştiinţe a rămas fermă şi univocă. Mai mult, în 2005 a fost lansată o iniţiativă importantă devenită deja tradiție – a rosti, într-o şedinţă festivă a Adunării AŞM, prelegeri academice de Ziua Limbii Române.“

Cu acest prilej, Președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, a adresat felicitări conducerii și membrilor Academiei de Științe a Moldovei: „Felicitările noastre se îndreaptă spre colegii noștri membri ai celui mai înalt for de consacrare științifică și culturală de la Chișinău, aflat în parteneriat strâns cu Academia Română, spre acea instanță a elitei intelectuale românești răsăritene, menite să păstreze și să întărească spiritualitatea noastră în vremuri și în spații mult încercate. Academia Moldovei a înțeles că, apărându-ne limba noastră cea română scrisă cu grafie latină, ne apărăm ființa națională și ne pregătim să existăm și în viitor, în concertul națiunilor europene.“

„Ziua Limbii Române“ se sărbătorește în România la data de 31 august și a fost legiferată de către Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. „Ziua Limbii Române“ a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“ tocmai pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului.