Connect with us

Evenimente

Acțiunea „Truck & Bus”

12.500 de autovehicule şi 5.000 de sancţiuni

Published

on

Poliţia Română desfășoară acțiunea Truck & Bus, pentru verificarea activităților de transport public de persoane și de mărfuri. Activităţile de control se desfăşoară simultan în toate statele membre ale U.E., conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În primele 4 zile ale acțiunii, polițiștii au verificat aproape 12.500 de autovehicule şi au aplicat aproape 5.000 de sancţiuni contravenţionale.

În perioada 24 – 30 iulie a.c., Direcţia Rutieră a Poliţiei Române coordonează, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă.

Pe parcursul acţiunii, poliţiştii urmăresc şi depistarea şi sancţionarea persoanelor care efectuează transport de persoane cu autoturisme cu până la 9 locuri, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

În primele 4 zile ale acțiunii, respectiv în periada 24 – 27 iulie a.c., poliţiştii au verificat 12.449 de autovehicule, dintre care 4.886 de autovehicule destinate transportului de persoane şi 7.563 de autovehicule destinate transportului de marfă.

În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 2.644 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.604 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 1.040 celor care efectuau transport de marfă.

Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 242 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 5 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 442 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 13 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 8 pentru utilizarea incorectă a acestuia.

De asemenea, au fost aplicate acestora 18 sancțiuni pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 103 pentru defecțiuni tehnice, 33 pentru depășirea masei total maximă autorizată a vehiculului, 111 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 47 referitor la lipsa unor documente ale vehiculului și 43 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport. Au fost dispuse și 14 imobilizări ale autovehiculelor, pentru defecțiuni tehnice.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 404 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 8 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 902  pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 108 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 37 pentru intervenții neautorizate asupra acestora și 59 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă.

De asemenea, 300 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 25 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată < 12,5 tone, 41 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone și 42 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor.

Totodată, polițiștii au aplicat transportatorilor de mărfuri 204 sancțiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 126 pentru la lipsa unor documente ale vehiculului, 28 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 4 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

În 37 de cazuri în care transportul se desfășura în mod ilegal (lipsa documentelor de autorizare), polițiștii au dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa:  politiaromana.ro