Connect with us

Regional

Activități desfășurate de poliţiştii doljeni în contextul începutului de an școlar

Published

on

Începerea anului școlar vine cu multe emoții și responsabilități. Nu doar pentru elevi, părinți, profesori, ci chiar și pentru noi, cei care avem misiunea de a-i proteja pe copii, de a crește nivelul de siguranță în școli.

Prioritatea noastră, a angajaților Ministerului Afacerior Interne, este să oferim tinerei generații un mediu sigur, unde fiecare elev să se simtă în siguranță și fără teama unor pericole sau riscuri.

Pe tot parcursul anului şcolar, vom acționa în mod constant în incinta și în proximitatea unităților de învățământ preuniversitar din județul Dolj, pentru a asigura un climat de siguranță pentru toți elevii și personalul didactic, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Combatere a Violenței Școlare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din data de 28.08.2024, ce a fost transpus și la nivel județean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.

Ieri, 09 septembrie, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj, anul şcolar 2024-2025 a început fără probleme.

Pentru a ne asigura de acest lucru, poliţiştii doljeni au fost mobilizați, atât în cadrul dispozitivului de ordine și siguranță publică, cât şi distinct, la unitățile de învățământ, unde au fost prezenți la festivitățile dedicate deschiderii noului an școlar.

Cu această ocazie, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară și Serviciului Rutier au organizat, în zona adiacentă a unităților de învățământ, patrule școlare, elevilor fiindu-le prezentate principalele reguli de circulație ce trebuie respectate pentru a fi în siguranță în momentul în care sunt angajați în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni.

Totodată, şi poliţiştii structurilor de ordine publică au fost prezenți în prima zi de școală alături de elevi și părinți, care, cu emoție, au primit primele sfaturi de început de an școlar ce privesc siguranța copiilor.

În acest an şcolar, la nivel naţional se desfăşoară Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar,, Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția. prin care se doreşte conştientizarea părinţilor, a copiilor, a cadrelor didactice, dar şi la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranţă în mediul şcolar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, a infracţionalităţii şi a traficului de droguri.

Campania se va derula pe trei direcții de acțiune, astfel:

-creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea consecințelor fenomenelor negative asupra dezvoltării psihologice a acestora și asupra climatului educațional.

-informarea populației, pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării, precum și la importanța, mecanismul și beneficiile semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ, pentru dezvoltarea spiritului civic, în scopul prevenirii și combaterii delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar;

-informarea elevilor, cadrelor didactice, părinților, precum și a populației generale, cu privire la existența unui canal de informare www.sigurantascolara.ro, în care se vor prezenta informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară, campanii / programe / proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ având ca scop creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, activitățile derulate în acest sens, lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu;

Campania este însoțită și de 3 materiale audio – video, precum și de 27.000 de afișe, realizate în scopul informării populației.

Tot prin intermediul domeniului sigurantascolara.ro, vor fi asigurate informări/recomandări pentru elevi și părinți și teme care să asigure pregătirea adecvată, a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar în ceea ce privește managementul cazurilor de violență și alte situații corelate, și, de asemenea, pentru promovarea unui comportament social adecvat în rândul elevilor, în scopul prevenirii faptelor de violență, consumului de droguri, delicvenței juvenile, cu acccent pe consțientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor incidente;  

Premergător începerii anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au fost dispuse măsuri menite să crească gradul de siguranţă al elevilor şi al cadrelor didactice:

– au fost organizate acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar, fiind stabilite măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate;

– au fost organizate acțiuni pentru verificarea și identificarea deficiențelor de semnalizare rutieră în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar;

– au fost organizate acțiuni pentru verificarea autovehiculelor destinate efectuării transportului școlar;

– au fost desfășurate acțiuni de inventariere a agenților economici din incinta sau din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar. 

Pe baza situației operative înregistrate în anul școlar anterior, au fost evaluate riscurile și vulnerabilitățile existente, stabilindu-se menținerea patrulelor mixte care acționează cu caracter permanent pe timpul procesului educativ, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiile Craiova, Băilești şi Calafat, dar şi din oraşele Filiași, Segarcea și Dăbuleni.

De asemenea, au fost luate măsuri de includere a unităților de învățământ preuniversitar în itinerarele de patrulare ale polițiștilor din cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranţei publice, ca punct de staționare, pe timpul afluirii și defluirii elevilor, la și de la cursuri, dar și ale echipajelor de poliție rutieră, pentru prevenirea accidentelor de circulație.

Stimaţi părinţi,

Ne dorim ca parteneriatul școală – familie – poliție să continue cu implicare și încredere, iar împreună ne propunem să asigurăm în continuare copiilor un mediu sigur, propice acumulării de informaţii necesare, atât în procesul educaţional, cât şi pe parcursul vieţii.

Pentru a-l feri pe copilul dumneavostră de orice pericol, vă recomandăm:

•Stabiliți-i copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;

•Spuneți-i la cine să apeleze atunci când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;

•Discutați permanent cu copilul și asigurați-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;

•Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră.

Dragi copii,

Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare dintre voi, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să vă confere siguranță, fie că sunteţi în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.

Noi, poliţiştii, jandarmii, pompierii, suntem prietenii voştri! Apelaţi la noi de fiecare dată când aveţi nevoie şi vă îndrumăm să ţineţi cont de sfaturile noastre:

-fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente sau conflictuale!

-nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!

-dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite;

-când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;

-fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

– nu vă încredeţi în persoane necunoscute şi nu primiţi daruri de la acestea;

-când vă deplasaţi la şi de la şcoală, circulaţi doar pe trotuar, iar traversarea străzii să o faceţi doar pe trecerea pentru pietoni şi la culoarea verde a semaforului electric.

Vă dorim un an școlar cu realizări și în siguranță!