Connect with us

National

Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen se află, astăzi, pe agenda reuniunii JAI de la Bruxelles

Published

on

Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen se află, astăzi, pe agenda reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor europeni de Justiţie şi Interne. Ei urmează să se pronunţe prin vot asupra acestui proces, iar votul trebuie să fie unanim pentru ca demersul să aibă succes. Dacă pentru Croaţia nu sunt obiecţii în privinţa aderării la Schengen, pentru România şi Bulgaria există, în continuare, opoziţia Austriei, sigurul stat comunitar care are o astfel de atitudine. Într-o ultimă declaraţie înaintea votului decisiv de astăzi, cancelarul austriac Karl Nehammer a evitat să spună tranşant dacă va exista un veto al ţării sale la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, însă a vorbit de un nou calendar pentru aderarea României şi Bulgariei, în primăvară. El a reluat tema imigranţilor ilegali ajunşi în Austria fără să fie înregistraţi în nicio altă ţară europeană.

Karl Nehammer:

Cancelarul austriac a făcut declaraţiile într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele PPE, Manfred Werner, aflat la Viena pentru o reuniune a popularilor europeni.

Manfred Werner:

În Austria, mai mulţi politicieni – atât din opoziţia social-democrată şi liberală, cât şi din rândul partidului conservator, aflat la guvernare – au criticat, înaintea reuniunii de astăzi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, poziţia Vienei de a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. O blocadă Schengen nu rezolvă cu nimic numărul cererilor de azil şi nu are nimic de-a face, în mod direct, cu această problemă – afirmă Othmar Karas, membru al formaţiunii de guvernământ şi vicepreşedinte al Parlamentului European. Potrivit acestuia, amestecarea celor două subiecte este „iresponsabilă şi inexplicabilă”.