Connect with us

National

Adrian Streinu-Cercel, reacție după ce a fost demis: „A fost un document de lucru”

Published

on

Adrian Streinu-Cercel a prezentat, într-o scrisoare deschisă, varianta sa asupra documentului elaborat pentru izolarea persoanelor în vârstă, document care i-a atras demiterea, ieri, de către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacționez, în contextul în care am fost țintă unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate și tendențioase a documentului intitulat Programul Vacanța Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19. Pentru că situația continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări:

Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei că o propunere de intervenție de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai surprinzătoare apariția să în spațiul public la acest moment, când, dată fiind evoluția epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această tema oferă o interpretare distorsionată și malițioasă a măsurilor propuse în acest draft.

De exemplu, mesajul din presă legat de „carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat.

Conceptul din materialul original specifică recomandarea că vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeași vârstă”, transmite profesorul Cercel într-o scrisoare deschisă publicată de Antena 3. (Digi 24)

scrisoare-adrian-streinu-cercel
Foto: antena3.ro

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat, ieri, despre demiterea sa din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 de către ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, că acesta are dreptul să-şi aleagă oamenii cu care să colaboreze.

„Am avut o conversaţie cu ministrul Sănătăţii, mi se pare o decizie care îi aparţine, este firească, atunci când conduci un minister, ai şi dreptul să-ţi alegi oamenii cu care să colaborezi. (…) Dacă ministrul Sănătăţii consideră că trebuie să facă o schimbare, obligatoriu face acea schimbare. Atunci când eşti într-o poziţie de conducere, nu există elemente de dus-întors”, a spus Streinu-Cercel, într-un interviu acordat postului Antena 3.

El a menţionat că ceea ce se s-a spus despre planul său, anume faptul că acesta face referire la o carantinare a persoanelor de peste 65 de ani, nu este adevărat. „Din păcate, nu este nimic adevărat. (…) În planul respectiv nu apare cuvântul carantină. (…) În plan, într-adevăr, apare izolarea la domiciliu, indiferent cum se cheamă acel domiciliu, că e locuinţa proprie, că e o locuinţă de vară, un apartament care poate să fie închiriat etc.”, a afirmat Streinu-Cercel.

Potrivit profesorului, logica acestor izolări la domiciliu constă în faptul că persoanele în vârstă nu trebuie contaminate. „Spunem tot timpul că prevenţia face mai mult decât 100 de doctori. (…) Asta trebuie să facem acum, trebuie să facem prevenţie”, a declarat Streinu-Cercel.

El a menţionat că planul a fost la grupurile de lucru. „Eu propuneam. Mi l-am asumat în totalitate, (…) este un document pe care mi-l asum, m-am gândit, mi-am pus problema ce avem de făcut în continuare (…) dacă, Doamne fereşte, lucrurile ajung pe o pantă care va fi de nerecunoscut”, a declarat Streinu-Cercel.

El este de părere că preşedintele Klaus Iohannis a fost „dezinformat” când a spus că planul face referire la carantinarea celor de peste 65 de ani.

„Categoric a fost dezinformat (…), repet, documentul nu face vorbire de carantină”, a spus Streinu-Cercel.

Preşedintele Iohannis s-a referit marţi la planul în care „cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă (…) cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse în anumite zone de carantină”. (AGERPRES)