Connect with us

International

Afganistan: Talibanii vor permite femeilor să studieze în universități

Published

on

Femeilor din Afganistan li se va permite să studieze în universităţi, dar nu alături de bărbați, iar materiile care le vor fi predate vor fi revizuite. Totodată, pentru ele va fi introdus un nou cod vestimentar, scrie BBC. Segregarea de gen şi codul vestimentar islamic vor fi obligatorii, a declarat, duminică, noul ministru al Educaţiei.

Ministrul Abdul Baqi Haqqani a declarat că sălile de clasă vor fi separate, iar cursurile pentru fete vor fi predate de profesoare, în conformitate cu interpretarea talibană a legii sharia. „Mulţumită lui Dumnezeu, avem un număr mare de profesori femei. Nu ne vom confrunta cu probleme în acest sens. Se vor depune toate eforturile pentru a găsi femei profesoare, care să le predea studentelor”.

Oficialii talibani susțin că femeile vor putea studia şi lucre, în conformitate cu legea sharia şi tradiţiile culturale locale, dar se vor aplica reguli stricte de îmbrăcăminte. Li se va cere să poarte hijaburi, însă ministrul Educației  nu a specificat dacă acoperirea feței va fi obligatorie.

De când au preluat controlul pe 15 august, talibanii au cerut tuturor femeilor, cu excepția celor din domeniul sanitar, să stea departe de locul de muncă, până când situația va deveni sigură și stabilă.

Anunțul de duminică, privind politica de învățământ superior, vine la o zi după ce talibanii și-au ridicat steagul peste palatul prezidențial, semnalând începutul oficial al guvernului taliban, format exclusiv din bărbați.

De când au fost îndepărtați de la putere, în 2001, s-au făcut progrese enorme în îmbunătățirea procesului de educație a femeilor și a ratei de alfabetizare din Afganistan, în special pentru fete și femei. Un raport al UNESCO arăta că numărul fetelor din școala primară a crescut, de la aproape zero, la 2,5 milioane, în cei 17 ani, de după îndepărtarea talibanilor. Totodată, rata de alfabetizare a femeilor aproape s-a dublat, într-un deceniu.  

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: