Connect with us

National

Alertă de vremea rea în aproape jumătate de țară

Published

on

Meteorologii au anunțat cod galben și portocaliu de vânt puternic și viscol în peste 20 de județe din estul, sudul și centrul țării. 

Cod galben de vânt și ninsori 

Vineri, începând cu ora 20.00 și până mâine dimineață, la ora 08.00, se va afla în vigoare un cod galben de vânt și ninsori în zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali. Va ninge local însemnat cantitativ (15…20 l/mp) și se va depune strat de zăpadă. Vântul va bate cu putere mai ales în zona înaltă, cu peste 60…70 km/h la rafală. Tot aici vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută. În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h. Vor fi ninsori și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.

Cod galben și portocaliu de viscol 

Sâmbătă, începând cu ora 08.00 și până duminică la ora 10.00 în jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restr tul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60…80 km/h.

Tot mâine, începând cu ora 14.00 și până duminică, la ora 10.00 vom avea cod portocaliu de vreme rea în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură. În intervalul menționat local în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80…110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Cod portocaliu de vânt

Meteorologii anunță și cod portocaliu de vânt. Acesta va intra în vigoare mâine seară. 

În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale în general de 85…90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, de peste 100 km/h.

sursă text& foto: meteoromania.ro