Connect with us

National

Alexandru Arșinel a murit. Actorul avea 83 de ani

Published

on

Actorul Alexandru Arșinel a murit, joi, după o lungă perioadă în care s-a confruntat cu probleme medicale, un transplant de rinichi și mai multe internări în spitale.  

Alexandru Arșinel, director al Teatrului de revistă „Constantin Tănase”, era recunoscut pentru rolurile sale din filme și piese de teatru de comedie, precum și pentru lungul său parteneriat cu Stela Popescu.

Cine a fost Alexandru Arșinel

Alexandru Ion Arșinel s-a născut pe 4 iunie 1939 în localitatea Dolhasca din Suceava. A studiat la Facultatea de Teatru din București, iar în 1960 a fost ales să prezinte un spectacol televizat la TVR. Acesta a fost primul său contact cu ceea ce urma să fie marea sa dragoste: televiziunea.

După absolvire, în 1962, a plecat la teatrul Maghiar din Târgu Mureș, iar doi ani mai târziu a dat probe la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București. De atunci și până la decesul său, Arșinel a rămas în același teatru, iar din 1998 a devenit directorul instituției.

De-a lungul carierei sale, a jucat în spectacole de televiziune, filme, piese de teatru și teatru radiofonic. De asemenea, a făcut parte din unul dintre cele mai celebre cupluri de pe ecrane, alături de Stela Popescu.

Filme celebre cu Alexandru Arșinel

Un actor de comedie cu un talent uriaș, Arșinel a fost distribuit în unele dintre cele mai memorabile comedii românești, dar și drame și filme istorice. Astfel, a avut roluri în „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, Ultimele zile ale verii (1976), „Ana și hoțul” – 1981, „Ca-n filme” – 1983, Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” – 1987, „Miss Litoral” – 1990, „Băiatul cu o singură bretea” -1991, „A doua cădere a Constantinopolului” – 1994,” Paradisul în direct” – 1997, „Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001,” Războiul sexelor” – 2007 – 2008 sau” Toată lumea din familia noastră” – 2012.

Datorită vocii sale inconfundabile, a fost ales să facă dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în filmele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

Cântărețul Alexandru Arșinel

Pe lângă rolurile din filme, piese de teatru și parteneriatul cu Stela Popescu, Arșinel era un cântăreț înnăscut, care nu se ferea niciodată să își etaleze talentul muzical. A jucat în musicaluri și a lansat mai multe albume audio: Evergreen, Cântece de Crăciun, Ce faci astă seară tu?, Olé, Parfum de romanță’ sau „La mulți ani viață!”.

Îi plăcea și să cânte coveruri, preferatele sale fiind din melodii din repertoriile lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones (cântăreț).

Viața personală

Alexandru Arșinel s-a însurat cu Marilena în 1968 și și-a petrecut viața alături de ea. Împreună au doi băieți, Bogdan și Cristian.

Actorul povestea că idila sa de dragoste a început întâmplător, atunci când a văzut-o pe Marilena pe stradă. La început, tânăra era reticentă în ceea ce privește curtea pe care i-o făcea tânărul actor, dar până la urmă a reușit să o convingă de intențiile sale și în 1968 s-au căsătorit.

Problemele medicale ale lui Alexandru Arșinel

În ultimii ani de viață, Alexandru Arșinel s-a confruntat cu mai multe probleme medicale. Bolnav de diabet zaharat și tensiune arterială, actorul a avut și alte probleme grave de sănătate.

În anul 2013, a fost supus unui transplant renal la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj. El povestea atunci că problemele sale renale au început din tinerețe, iar în anii 2000 a ajuns în stadiul în care făcea dialize. Apoi în 2013 a fost supus unei intervenții de transplant, iar după aceea a spus că simte că a primit dreptul la o nouă viață.

Intervenția a fost una controversată, care s-a soldat și cu plângeri penale și anchete realizate de procurori. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora, actorul s-a înscris pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant, în aceeași zi în care a fost supus intervenției chirurgicale. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care existau, atunci, peste 1.700 de pacienți care așteptau să primească un rinichi.

Au apărut apoi probleme cardiace. În 2021, a fost pozitiv cu COVID-19, iar apoi starea sa s-a deteriorat și a fost obligat să fie supus la două intervenții chirurgicale pe cord deschis.

Anul acesta, însă, starea s-a de sănătate s-a deteriorat și a fost internat de mai multe ori în spital cu diferite complicații.

Sursa: StirilePROTV