Connect with us

National

„Am doar televizor, frigider și o lampă”. În timp ce europenii economisesc energie, românii nu prea au ce să scoată din priză

Published

on

România are cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE și mulți au redus consumul cât au putut de mult, în satele românești unde încălzirea se face cu lemne, mulți își fac griji pentru facturile la energie din această iarnă.  

Pe măsură ce Europa încearcă să economisească energie, unii români mai au puține aparate pe care să le poată scoate din priză, încât să reducă consumul, scrie Reuters. 

Georgeta Ichim, o pensionară văduvă în vârstă de 67 de ani, locuiește singură într-o casă veche și slab iluminată din satul Vasilați. Ea folosește o singură cameră, încălzită cu lemne, ca să facă economie.

„Am doar televizorul, frigiderul și o lampă. Am grijă”, a spus ea.

Uniunea Europeană le cere statelor să economisească energie, să reducă costurile și să evite penuria în perioada iernii, în contextul reducerii livrărilor de gaz rusesc, potrivit Reuters.

Instituțiile statului român reduc consumul. În unele județe școlile reduc numărul de ore, iar Parlamentul României, a doua clădire ca mărime din lume după Pentagonul SUA, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte.

Însă mulți oameni din sate precum Vasilați și cartierele mai sărace ale orașelor nu au de unde să reducă consumul de energie. Peste 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, mulți bazându-se pe agricultura de subzistență, pe loturi mici de pământ, locuri de muncă sezoniere în străinătate sau naveta în orașe.

Datele Eurostat arată că România a avut cel mai scăzut consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, mai puțin de jumătate din consumul mediu la nivel comunitar în 2020. Cu toate acestea, consumul general de energie electrică al gospodăriilor din România a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an, pe măsură ce oamenii au făcut față tot mai greu facturilor mari la energie electrică, inflației de două cifre și creșterii prețurilor produselor alimentare.

Georgeta Ichim nu a dezvăluit cât i-a venit factura la energie, dar o femeie care locuiește în apropiere, într-o casă similară, a spus că a plătit aproximativ 150 de lei pe două luni. Alți săteni al căror consum de energie a crescut din cauza utilizării pompelor și a boilerelor au spus că factura lor s-a dublat, la aproximativ 3.000 de lei.

Consumul de energie al Georgetei Ichim este suficient de mic pentru a se încadra în schema guvernamentală care plafonează facturile la energie și gaze pentru gospodării și alți utilizatori, până la anumite niveluri de consum lunar.
Peste drum de Georgeta Ichim locuiește Tudorel Dedu, în vârstă de 57 de ani, care strânge fier vechi cu un cal și o trăsură și muncește ca zilier. Casa lui are puține electrocasnice – un televizor, frigider, congelator și cateva becuri. Hrănirea calului, a vacii, a porcilor, a găinilor și a rațelor a devenit mai scumpă, a spus el.

„Nu am teren pe care să cresc (hrană pentru animale), trebuie să cumpăr și îmi iau locuri de muncă de o zi. Ce putem face, mergem mai departe, cum se spune”, a spus Dedu.

Sursa: Reuters