Connect with us

National

ANAF: darurile de nuntă și de botez nu se impozitează

Published

on

Agenția Națională de Administrare Fiscală precizează, printr-un comunicat de presă, că la art. 62 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de
valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile.

Totodată, conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat
potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, așa cum sunt prevăzute la art. 61 și 62. În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării.