Connect with us

National

Anghel Iordanescu a fost desemnat oficial „cel mai bun antrenor roman al secolului XX”.

Afla povestea lui Anghel Iordanescu, desemnat oficial „cel mai bun antrenor roman al secolului XX”.

Published

on

A fost unul dintre marii fotbalişti ai anilor ’70, reuşind meciuri memorabile cu echipa de club, dar şi cu naţionala, care au culminat cu o extraordinară carieră de antrenor.

Ca secund, a pus umărul la cucerirea celui mai important trofeu din istoria fotbalului românesc, Cupa Campionilor Europeni.

Şi nici măcar ecourile negative după recentul campionat european de fotbal nu îi pot ştirbi din aura de legendă.

S-a născut pe 4 mai 1950 la Iaşi şi şi-a început cariera la juniorii Stelei, la vârsta de 8 ani. Majoratul avea să-l găsească în lotul primei formaţii, pentru care a evoluat vreme de 14 ani.

Ca jucător, Iordănescu a cucerit titlul de campion al României de două ori.

În 1985, revenit la Steaua în calitate de jucător-antrenor secund, a obţinut cel mai important trofeu din istoria fotbalului românesc, Cupa Campionilor Europeni.

Declaraţiile generalului, supranumit “Tata Puiu”, au provocat, de-a lungul timpului, valuri de reacţii. Un exemplu este afirmaţia făcută la EURO 2016, imediat după înfrângerea cu Albania: Chiar nu ne reproşăm nimic. Din punctul meu de vedere, regretăm rezultatul. Nu este o seară aşa neagră cum o vedeţi dumneavoastră. Este adevărat că o înfrângere este o înfrângere şi dacă ne reproşăm ceva este că nu am reuşit să marcăm. Una peste alta, nu pot să fiu supărat pe jucătorii noştri.”

Generalul a revenit a doua zi asupra declaraţiei. Dar, chiar şi aşa, va trece un timp până când suporterii vor uita de prestaţia naţionalei la recentul campionat european.

Din 1993 până în 1998, Anghel Iordănescu a fost selecţionerul României, perioadă în care naţionala a reuşit rezultate remarcabile. S-a calificat la două turnee finale ale Campionatului Mondial în Statele Unite şi în Franţa, precum și la turneul final al Campionatului European din Anglia, 1996.

În octombrie 2014, a revenit în funcția de selecționer pentru un al treilea mandat și, ultimul, în care a calificat naţionala pentru Campionatul European din acest an, după o pauză de 8 ani. Sfârşitul EURO 2016 a însemnat, însă, şi încetarea mandatului de selecţioner.

Proaspătul fost selecţioner al României mai este renumit pentru ceva: obiceiul de a pupa icoanele în timpul meciurilor, de care nu se desparte niciodată.

Între două antrenamente, Anghel Iordănescu şi-a făcut timp şi pentru politică şi a ajuns în 2008 membru în Senatul României.

Maestru emerit al sportului, antrenor emerit şi general al Armatei Române, Anghel Iordănescu a fost desemnat oficial „cel mai bun antrenor român al secolului XX”.

Radio România Constanţa

Realizator: Larisa Calistru

Redactor / voice over: Cristina Ghelasie

Redactor şef adjunct: Dana Sterghiuli

Editor video / operator cameră: Bogdan Turlacu

 

ULTIMA ORĂ

fire wallpaper fire wallpaper
Sport15 ore ago

Flacăra olimpică a fost aprinsă

Flacăra olimpică a fost aprinsă astăzi la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101  de zile înaintea ceremoniei de deschidere...

river between trees river between trees
Regional15 ore ago

Hidrologii au emis coduri galbene

Vor intra în vigoare diseară, la ora 21:00, și vor expira mâine seară. Sunt vizate bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul...

National16 ore ago

Se apropie vacanța de primăvară

Vacanța de primăvară pentru preșcolari, elevi și profesori va începe sâmbătă, 27 aprilie, și va dura 11 zile, până marți,...

Info Trafic16 ore ago

Județul Vâlcea: Restricții de trafic pentru efectuarea de lucrări

Centrul Infortrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, în intervalul orar 08.00 – 18.00, pe DN 7, pe...

Regional16 ore ago

A doua zi a simulării judeţene a Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului, în Dolj

Marți, 16 aprilie 2024, s-a desfășurat proba scrisă la matematică în cadrul simulării județene a Evaluării Naționale pentru elevii de...

Regional17 ore ago

Universitatea din Craiova marchează 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Universitatea din Craiova (UCV) sărbătorește aniversarea a zece ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză. Pentru a...

person giving fruit to another person giving fruit to another
National17 ore ago

Ionel Păun: Producătorii agricoli români se confruntă cu dificultăți în desfacerea recoltei (INTERVIU)

Producătorii agricoli din România ridică problema dificultăților întâmpinate în procesul de desfacere a recoltei, subliniind că nu își pot vinde...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON