Connect with us

National

ANPC: Ceea ce aparent era o majorare a ratei era, de fapt, o majorare a dobânzii

Published

on

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor urmează să emită ordine de încetare a practicilor incorecte către cele 11 bănci sancţionate pentru modul în care au calculat ratele la credite.

Instituţiile financiare respective au fost amendate cu 550 de mii de lei pentru aceste practici prin care clienţii băncilor plăteau preponderent dobândă atunci când rambursau creditul. Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a admis astăzi la Radio România că situaţia durează de ani de zile, dar că acum foarte mulţi clienţi ai băncilor au ajuns în incapacitatea de a-şi mai putea achita ratele.

Horia Constantinescu: ”Avem foarte mulți consumatori vătămați de calculul pe care noi l-am sancționat, în sensul că în prima jumătate a perioadei de rambursare a creditului aceștia achită în principal dobândă și în foarte mică măsură creditul principal. Dacă luăm în calcul și faptul că toate indexările date de ROBOR, IRCC și toate de același gen sunt specifice dobânzii și calculate cu referire la dobândă, ne dăm seama că ceea ce aparent era o majorare a ratei era, de fapt, o majorare a dobânzii. Or, dacă aceasta era calculată în proporție de peste 80% din primele rate, este clar că presiunea financiară asupra consumatorilor a fost una enormă, de neluat în calcul la momentul la care aceștia accesau creditul respectiv. Or, au fost inclusiv situații în care consumatorii și-au dorit rambursarea anticipată a creditului și au constatat, după o foarte lungă perioadă de timp, că ceea ce aveau de achitat era aproape echivalent cu ceea ce au împrumutat, pentru că, repet, ei achitaseră până la acel moment numai dobânzi.


Preşedintele ANPC a mai spus că astăzi va trimite o informare şi la Consiliul Concurenţei pentru a face o analiză a acestui caz.