National
ANSVSA a dispus măsuri pentru protejarea sănătății și respectarea intereselor consumatorilor
ANSVSA a dispus măsuri pentru protejarea sănătății și respectarea intereselor consumatorilor în perioada premergătoare sărbătorilor de Paște.
În perioada premergătoare sărbătorilor de Paște, ca în fiecare an, medicii veterinari acționează pentru protejarea sănătății și respectarea intereselor consumatorilor, prin activitatea specifică de monitorizare și control a siguranței alimentelor și a sanatății animalelor.
Conducerea ANSVSA a transmis structurilor teritoriale setul de acțiuni care urmează a fi intreprinse la nivel național, pentru a asigura românilor produse alimentare sigure.
Aceste acțiuni vor include toți medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene, circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor (CSVSA) dar și a circumscripțiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).
Controalele urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare și unitățile de alimentație publică.
Astfel, în perioada 15.03 – 15.04.2017 este asigurată permanența la nivelul DSVSA, CSVSA și CSVZ, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, vor fi afișate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranței alimentelor.
În toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea și celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv n zilele de sâmbătă și duminică.
Pentru eficientizarea acestor acțiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorități competente județene/locale (Primării, Consilii Județene, Instituții ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) în vederea organizării unor acțiuni comune de inspecție și control, în limita competențelor stabilite prin legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorități.
Acțiunile de control vor avea în vedere, în special, animalele destinate sacrificării, carnea de miel, ouăle și produsele din ouă destinate consumului uman, lapte și produse din lapte, peștele și produsele din pescuit.
Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate.