Connect with us

Evenimente

Antonio Tajani este noul Presedinte al Parlamentului European

În vârstă de 63 de ani, Tajani este membru fondator al partidului Forza Italia şi este discipolul fostului premier italian Silvio Berlusconi.

Published

on

Italianul Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European (PPE), a câştigat alegerile pentru preşedinţia Parlamentului European, obţinând 351 de voturi în ultimul tur de scrutin, informează site-ul postului France 24, potrivit mediafax.ro

Contracandidatul său, socialistul Gianni Pittella a obţinut 282 de voturi în ultimul de scrutin.

„Nu avem nevoie de un preşedinte puternic al Parlamentului European. Avem nevoie de un Parlament European puternic”, a declarat Tajani.

„Sunt un om al consensului. Vreau să fiu preşedintele tuturor membrilor Parlamentului”, a completat noul preşedinte al PE, care îl va înlocui pe Martin Schulz.

Noul preşedinte al Parlamentului European a fost ales marţi în urma a patru tururi de scrutin, după ce actualul preşedinte, socialistul Martin Schulz, a anunţat că se va retrage pentru a putea reveni în politica germană.

În vârstă de 63 de ani, Tajani este membru fondator al partidului Forza Italia şi este discipolul fostului premier italian Silvio Berlusconi.

Acesta a fost prima oară ales ca membru al Parlamentului European în anul 1994, iar între 2008-2010 a fost Comisarul UE pentru Transport, ulterior a fost Comisarul UE pentru Industrie în perioada 2010-2014.

Europarlamentarul român Laurenţiu Rebega a candidat şi el la preşedinţia Parlamentului European, din partea grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii, care reuneşte mai multe formaţiuni de extremă-dreapta din Europa, inclusiv Frontul Naţional din Franţa şi Liga Nordului din Italia.

În discursul său, Rebegea s-a concentrat asuprea necesităţii ca noul preşedinte să „apere libertatea de exprimare în interiorul şi în afara” Parlamentului, scrie Politico.eu.

Laurenţiu Rebegea a obţinut 44 de voturi în cel de-al treilea tur de scrutin şi astfel nu s-a calificat în ultima rundă, care s-a disputat între Tajani şi Pittella.

 

sursa: mediafax.ro