Connect with us

International

”Apocalipsa” Brexit, pe rafturile supermarketurilor din UK

Published

on

La aproape două săptămâni, de la ieșirea Marii Britanii din UE, „apocalipsa” Brexit începe să se vadă în supermarketuri, care se confruntă cu lipsuri serioase în aprovizionare, mai ales dacă este vorba despre produse perisabile, care se aduceau din import. Șoferii de camioane sunt obligați să aștepte, în unele cazuri, zile în șir, pentru a avea toate actele în regulă, ca să poată introduce, în Marea Britanie, bunuri din țările UE. Schimbările, care au intervenit în sistemul vamal, riscă să lase goale rafturile supermarketurilor și au fost surprinse imagini în care raioanele de legume și fructe erau, efectiv, fără marfă.

Existau temeri și avertismente că așa se va întâmpla, încă înainte de producerea Brexitului. Oricât s-ar fi încercat constituirea de stocuri, unele mărfuri sunt prea perisabile pentru a putea rezista prea mult. Scadența se pare că a venit. Sunt avertismente că unii transportatori s-ar putea să refuze să mai livreze bunuri în Marea Britanie.

În Irlanda de Nord, noua relație cu UE este și mai complicată decât în restul Marii Britanii. Irlanda de Nord face parte din Regatul Unit, dar are graniță terestră cu Republica Irlanda, care este membră UE. Comercianții spun că, în lipsa livrărilor, la timp, din Marea Britanie, singura lor opțiune este să își umple rafturile cu produse din UE.