Connect with us

National

Argeș: Constantin I. Năstase, cel mai vârstnic general al Armatei Române, s-a stins din viață, la 108 ani

Published

on

O pagină impresionantă de istorie s-a închis, odată cu trecerea la cele veșnice a generalului de brigade în retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane, în fața celor mai mari provocări ale secolului XX. La vârsta de 108 ani, generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume”, anunță Primăria orașului Mioveni, pe pagina de Facebook.

Generalul Năstase a fost un erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost martor și participant la evenimente istorice de o importanță covârșitoare, inclusiv bătălia pentru Odesa și încercuirea de la Cotul Donului. Supraviețuirea sa, în condiții extreme, în timpul marelui război, este o mărturie a forței sale interioare și a determinării de neclintit de a lupta.

În anul 2022, a fost avansat la gradul de general-maior (cu două stele), devenind, astfel, cel mai vârstnic general al Armatei Române, dar și din lume.

După încheierea războiului, generalul Năstase a absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București și a devenit profesor, lăsând o amprentă puternică asupra generațiilor de elevi pe care le-a format. Printre realizările sale notabile se numără și înființarea Muzeului Cula Racovița.

Sursa: Facebook/Primăria Mioveni