DE ACTUALITATE

Armata israeliana inchide un post de radio palestinian

Armata israeliană a anunţat marţi că a închis postul de radio palestinian Al Hurria de la Hebron, din Cisiordania, acuzat că a încurajat atacurile cu cuţitul şi de faptul că a difuzat ‘informaţii false’ pentru a incita la violenţă, relatează AFP

Militarii au confiscat materialul care urma a fi difuzat ‘pentru a împiedica o campanie de incitare care a provocat o intensificare a violenţelor în regiune în ultimele săptămâni’, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei într-un comunicat.

Postul Al Hurria este acuzat în special că a încurajat ‘atacurile cu cuţitul, revoltele violente şi difuzarea de informaţii false şi răuvoitoare, pretinzând că forţele de securitate (israeliene) execută şi răpesc palestinieni pentru a provoca violenţe’, se mai menţionează în textul citat.

Postul a fost creat în 2002 în Fâşia Gaza de către Al-Fatah, mişcare condusă în prezent de preşedintele Mahmoud Abbas. Sediul său a fost mutat apoi la Hebron după venirea la putere a islamiştilor din mişcarea Hamas în Fâşia Gaza în 2007.

Al Hurria a mai fost închis în 2002 şi din nou în 2008. Armata nu a precizat durata pentru care postul a fost închis.

De la 1 octombrie, violenţele din teritoriile palestiniene şi din Israel s-au soldat cu 69 de morţi în rândul palestinienilor, printre care un arab israelian, şi nouă în rândul israelienilor. Jumătate dintre palestinienii ucişi au fost omorâţi în timp ce comiteau sau încercau să comită atentate, în mare majoritate atacuri cu cuţitul asupra unor militari, poliţişti sau civili israelieni.

Aceste atacuri au început în Oraşul vechi din Ierusalim, unde se află foarte sensibila esplanadă a moscheilor, dar ele se concentrează acum în zona Hebron, notează AFP.

%d blogeri au apreciat: