Connect with us

National

Arta cămășii cu altiță – pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii

Published

on

La cea de-a 17-a sesiune a Comitetului Interguvernamental al UNESCO, pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care se desfăşoară la Rabat, Maroc, a fost adoptată, astăzi, decizia privind înscrierea „Artei cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală, în România şi Republica Moldova” pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, transmite Ministerul Culturii.

Înscrierea în Lista Reprezentativă asigură o mai bună conştientizare a valorii acestei arte tradiţionale, care a devenit, în ultimele decenii, un reper important de identitate naţională, precum şi a necesităţii de protecţie a practicilor specifice de creaţie transmise din generaţie în generaţie, în cadrul comunităţilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Reuşita de astăzi se datorează, în cea mai mare măsură, generaţiilor de creatori ai cămăşii cu altiţă, asigurarea transmiterii patrimoniului în cadrul comunităţilor purtătoare fiind unul dintre cele mai importante criterii care definesc acest element.

Delegaţia României la Rabat este condusă de András István Demeter, secretar de stat în Ministerul Culturii, şi le include pe Simona-Mirela Miculescu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, şi Ioana Baskerville, punctul focal pentru Convenţia 2003.

Delegaţia Republicii Moldova este condusă de Sergiu Prodan, ministrul Culturii din Republica Moldova. Din aceasta fac parte: Corina Călugăru, ambasador, delegat permanent al Republicii Moldova pe lângă UNESCO şi Andrei Prohin, expert în patrimoniul cultural imaterial.

%d blogeri au apreciat: