Connect with us

National

Asociaţia „Energia Inteligentă” a lansat ieri Pactul pentru Rezilienţa Energiei Curate în România

Published

on

Asociaţia „Energia Inteligentă” a lansat ieri Pactul pentru Rezilienţa Energiei Curate în România.

Iniţiativa se doreşte a fi o invitaţie către autorităţi şi mediul privat pentru derularea unor programe şi campanii de conştientizare a necesităţii reducerii consumului de energie şi A deschiderii către surse de energie curată.

Preşedintele asociaţiei, Dumitru Chisăliţă, spune că reducerea consumului nu trebuie aplicată prin măsuri restrictive, ci prin eficientizare. Asociaţia a lansat şi un ghid pentru autorităţi, cu soluţii de economisire a energiei.

Dumitru Chisăliță a mai spus că facturile la electricitate și gaze vor veni cu întârziere, oamenii urmând să fie nevoiți să plătească dintr-o singură dată consumul pe 2-3 luni. Principalul motiv al întârzierilor îl constituie neadoptarea încă a unei forme finale a ordonanței de urgență care să reglementeze măsurile de reducere a impactului crizei energetice.

Un anunț în acest sens a fost făcut și de directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Dana Dărăban, care a confirmat că, pe lângă incertitudinea formei finale a respectivei ordonanțe, furnizorii nu au avut nici timp să-și adapteze softurile de emitere a facturilor.

Ea sfătuiește clienții care vor primi o factură pe 2-3 luni și pe care nu o plăti dintr-o singură dată să discute cu furnizorul pentru eșalonarea plăților.