Fapt divers
ASTĂZI ESTE… 1 APRILIE!…
Cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze vor fi urmăriți de ghinion tot anul.
1 aprilie – Ziua Păcălelilor este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea.
Originea sărbătorii este plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă.
O altă explicație este legată de un alt sfânt cu simțul umorului, Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Isus.
În fine, o altă explicație arată că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.
În Franța, 1 aprilie – Ziua Păcălelilor este numita Poisson d’Avril, adică „peștele de aprilie”, cu referire la un pește tânăr, ușor de capturat. Francezii obișnuiesc să-și păcălească prietenii lipind-le pe spate un pește de hârtie. În momentul în care cineva descoperă farsa, acesta trebuie să strige „Poisson d’Avril!”.
Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 aprilie – Ziua Păcălelilor s-a răspândit în Anglia și în Statele Unite. Toate farsele trebuie să fie făcute până la ora prânzului. Orice farsa făcută după această oră va aduce ghinion farsorului.
Cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute vor fi urmăriți de ghinion tot anul. Bărbații păcăliți de o femeie frumoasă de Ziua Păcălelilor vor ajunge să o ia de nevastă, sau, dacă bărbatul este căsătorit, cei doi vor rămâne prieteni foarte buni.
În regiunea Tirol, din Elveția, un mănunchi de paie este îngropat de 1 aprilie, pentru ca recolta să fie bogată în sezonul următor.
Copiii născuți de Ziua Păcălelilor vor fi norocoși în afaceri, dar vor fi urmăriți de ghinion la jocurile de noroc.
Îndrăgostiții nu ar trebui să se căsătorească pe 1 aprilie, pentru că mariajul nu va funcționa, ori pentru că femeia va fi „cocoșul” în familie.
Cel care nu va pune la cale o farsă de Ziua Păcălelilor va fi păcălit pentru tot restul anului.
Sursa: stirileprotv.ro