Connect with us

Regional

„Asteptandu-l pe Godot”, regizat de Purcarete, va fi prezentat la Chisinau

Spectacolul se joaca cu ocazia „Reuniunii teatrelor nationale”.

Published

on

Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ Sibiu (TNRS) va prezenta vineri, 18 septembrie, în sala mare a Teatrului Naţional ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău, spectacolul ‘Aşteptându-l pe Godot’ de Samuel Beckett, regia Silviu Purcărete, la ‘Reuniunea teatrelor naţionale’, conform unui comunicat remis marţi Agerpres.

‘Aşteptându-l pe Godot’ a avut premiera la Sibiu în anul 2005. De atunci spectacolul a fost prezentat în turnee mondiale pe mai multe continente, cu un imens succes, în anul 2012 fiind producţia cea mai bine vândută din cadrul Festivalului Iberoamerican de Teatru de la Bogota (Columbia). În acelaşi an spectacolul a făcut parte din secţiunea Focus Silviu Purcărete – un univers regizoral, din cadrul FNT

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Stânca, Pali Vecsei şi Alexandru Nicoară, alături de muzicienii Sena Ducariu (pian), Aurel Tancu (violoncel) şi Lacrima Maria Stănescu (vioară). Montarea lui Silviu Purcărete are la bază traducerea lui Gellu Naum, iar scenografia este un proiect personal al regizorului.

Constantin Chiriac, director general TNRS, a fost invitat de organizatori să susţină două recitaluri extraordinare de poezie, ce vor avea loc sâmbătă, 19 septembrie, la Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu. Recitalul ‘Domnule şi frate Eminescu’ reconstituie un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, ce explorează legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi scriitori români. Spectacolul afirmă dimensiunea culturală a poeziei populare, văzută ca matrice pentru sufletul popular românesc.

Al doilea recital, intitulat ‘Metanie ţie, Părinte !’ este un spectacol despre viaţă, moarte, destin, credinţă şi, mai ales, despre iubire, ce îşi propune să aducă în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu creatorul.

Proiectul de colaborare culturală ‘Reuniunea teatrelor naţionale’ este organizat de Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român şi este un eveniment de anvergură ce oferă spectatorilor din Republica Moldova ocazia de a aprecia valoroase spectacole realizate de către colectivul teatrului-gazdă, dar şi de prestigioase teatre din România.

Alături de spectacolul Naţionalului sibian care va avea loc de la 18,30 în program mai figurează spectacole produse de Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ Bucureşti, Teatrul Naţional ‘M. Sorescu’ din Craiova şi Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi.

O secţiune aparte a evenimentului o constituie audierea publică a spectacolelor produse de Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti, spectacole de teatru-document, dedicate unor destine exemplare, modele în lupta de rezistenţă anticomunistă şi personalităţi ale vieţii culturale. La audiţii sunt invitate cu titlu special persoanele cu deficienţe de vedere.

Totodată, proiectul îşi propune edificarea unui spaţiu creativ şi a unei platforme educaţionale prin desfăşurarea atelierelor de creaţie pentru studenţii de la jurnalism, teatrologie, actorie, regie, prin discuţii şi întâlniri active cu artiştii invitaţi.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: