Connect with us

Fapt divers

Asteroidul Dimorphos lovit de NASA a lăsat o urmă de resturi spațiale pe o distanță de mii de kilometri

Published

on

Sursă imagine: CTIO/NOIRLab/SOAR/NSF/AURA/T. Kareta (Lowell Observatory), M. Knight (US Naval Academy)

O nouă imagine uimitoare arată că, la două zile după ce nava spațială DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA s-a izbit de asteroidul Dimorphos, roca spațială a lăsat o dâră care se întinde pe mii de kilometri.

Coada, asemănătoare unei comete, este formată din praf și resturi care au fost aruncate de pe suprafața lui Dimorphos, parte a unui sistem dublu de asteroizi, de impactul intenționat al DART, prima misiune concepută pentru a testa dacă o astfel de coliziune ar putea devia un asteroid ipotetic care amenință să lovească Pământul.

Studierea materialului ejectat ar putea permite oamenilor de știință să determine mai bine natura suprafeței lui Dimorphos, cantitatea și viteza cu care a fost lansat materialul și dimensiunea particulelor ejectate.

Aceste cunoștințe ar putea ajuta în cele din urmă agențiile spațiale, precum NASA, să protejeze Pământul de impactul cu asteroizi, deoarece o mai bună înțelegere a structurii și compoziției asteroizilor îi ajută pe oamenii de știință să modeleze cea mai bună modalitate de a-i devia.

Astronomii au estimat că asteroidul avea o lățime de 160 de metri, iar coadă rezultată din impact măsoară aproximativ 10.000 de kilometri.

Imaginea de mai sus a fost surprinsă astronomii Teddy Kareta de la Observatorul Lowell și Matthew Knight de la Academia Navală a SUA, cu ajutorul telescopului Southern Astrophysical Research (SOAR).

SOAR va continua să observe urmările impactului DART, colectând date care îi vor ajuta pe cercetători să evalueze cât de reușită a fost această încercare de a modifica orbita unui asteroid.

Sursă text: space.com

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON