Connect with us

Regional

„Astronomie pentru începători”, la „Aman”

Published

on

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează, în perioada 26 februarie – 28 mai 2019, cercul educativ „Astronomie pentru începători”. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului de intership coordonat de Giulia Maria Bulugean, elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Obiectivul cercului educativ constă în informarea şi familiarizarea participanţilor cu domeniile astronomie, astrofizică, cosmologie şi spectroscopie.

Proiectul se adresează elevilor din clasele I-VIII şi cuprinde două componente, teoretică şi practică. Întâlnirile teoretice se vor desfăşura în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, în fiecare zi de marţi, în intervalul orar 16:30-18:30, prima şedinţă fiind programată în 26 februarie, iar ultima în 28 mai 2019. În cadrul acestor întâlniri, în funcţie de vârsta participanţilor, Giulia Bulugean va aborda şi desluşi noţiunile de bază ale cerului – constelaţii, stele importante, zonele şi graniţele în care este divizat cerul, linii importante şi evenimente astronomice – dar şi începuturile arhaice ale astronomiei, conducându-i pe cursanţi din Grecia antică, prin Orientul Apropiat şi Mijlociu, până în America încă nedescoperită de Cristofor Columb. De asemenea, în cadrul întâlnirilor vor fi abordate şi subiecte precum astronomia modernă şi era observaţiilor telescopice, astrofizica şi cosmologia, dar şi diferenţele dintre astrologie şi astronomie. Pentru cei mai mari dintre participanţi, Giulia Bulugean va insista şi asupra triunghiurilor sferice, formulelor lui Gauss, magnitudini şi luminozităţi etc. Pentru fixarea informaţiilor, cursanţii vor avea la dispoziţie imagini, poze, instrumente de observare, cataloage şi hărţi îndrumătoare.

Giulia Maria Bulugean este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi este cel mai vechi membru al Astrobotic Club Craiova, unde îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea profesorului Octavian Georgescu. Pasiunea Giuliei pentru astronomie datează din 2016, atunci când, la chiar primul concurs important la care a participat, a obţinut premiul al II-lea la faza judeţeană a Olimpiadei de Astronomie. Doi ani la rând, în 2017 şi 2018, a obţinut premiul I în cadrul aceleiaşi olimpiade, motiv pentru care, în 2018, a avansat la faza naţională unde şi-a adjudecat medalia de bronz. În ultimii trei ani, Giulia Bulugean a participat la Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”. Palmaresul ei este unul demn de invidiat: 2 medalii de aur şi una de bronz la secţiunea „Astronomie”, respectiv câte o medalie de aur, argint şi bronz la secţiunea „Fizică”.

Participarea solidă la Concursul Naţional „Excelenţa în Astronomia de Amatori”, ediţia a II-a, i-a adus în 2018 atât cupa şi locul I la individual, cât şi premiul I la proba în echipă. Tot în 2018, Giulia Bulugean a fost inclusă în lotul care va reprezenta România la „Cupa Mondială de Fizică” – IYPT. La faza europeană a obţinut premiul I.

%d blogeri au apreciat: